Eveniment

Tinta de profit a Postei, aproape ratata

20.11.2007, 19:35 19

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit de brut de 10 milioane de euro, astfel ca nu-si va putea atinge tinta de profit pentru acest an stabilita la peste 20 mil. euro.
Mihai Toader, directorul Postei Romane, nu a precizat rulajul facut la noua luni, mentionand insa ca nivelul afacerilor va depasi 300 de milioane de euro pana la sfarsitul anului. Compania a inregistrat anul trecut un profit brut de 12,3 milioane de euro, aferent unor afaceri de 231 de milioane de euro, potrivit Ministerului Finantelor. Astfel, marja de profit a fost anul trecut sub 5%, iar anul acesta nu are perspective de crestere, in conditiile in care companiile de profil din sectorul privat au atins si marje intre 10% si 20%.
Toader spune ca rezultatele din acest an vor fi influentate si de reducerea comisionului pentru expedierea pensiilor.
"Prin reducerea comisionului de distribuire a pensiilor in perioada septembrie- decembrie ne vom diminua veniturile cu 15 milioane de euro", a spus Toader. Totodata, potrivit acestuia, al doilea factor de influenta asupra veniturilor este legat de vanzarea Post Telecom, care nu a fost inca incheiata.
"Nerealizarea pana la sfarsitul anului a procesului de privatizare va duce la constituirea unor provizioane asupra Post Telecom", a spus Toader.
Compania a anuntat in luna martie ca a ajuns la un acord cu Tactical Network, un fond ceh de investitii sustinut de compania chineza Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE) Corporation, pentru vanzarea participatiei de 80% la First Project (denumita anterior Post Telecom), insa tranzactia nu a fost incheiata.
Posta Romana mai detine 40% din firma Imopost Development, creata in urma asocierii cu firma Comnord, detinuta de omul de afaceri Sorin Creteanu. Prin intermediul acestei firme, cele doua companii vor dezvolta proiectul din Calea Victoriei 133-135, care va avea o suprafata construita de 55.000 mp de parcari, birouri si un hotel, precum si o alta investitie in strada Matei Millo.
"Potrivit unui raport intocmit de compania de servicii imobiliare Coldwell & Bankers, valoarea de piata a celor doua proprietati este estimata la 440 de milioane de euro, astfel ca Posta Romana va primi in cazul unui exit 200 de milioane de euro. Compania se afla in faza finala de semnare a unui contract cu operatorul de hoteluri Starwood, care detine lantul hotelier Le Meridien", a mai spus Toader. El a adaugat ca aceasta asociere va genera venituri anuale de aproximativ patru milioane de euro pentru Posta Romana dupa finalizarea proiectului. Directorul companiei spune ca niciun alt imobil detinut in acest moment de CNPR nu va mai face obiectul unui proiect imobiliar.
In ceea ce priveste proiectul privind strategia de restructurare a Postei Romane, acesta a fost prezentat Ministerului Comunicatiilor si Fondului Proprietatea de catre firma Roland Berger Strategy Consultants si urmeaza sa fie discutat in Guvern in vederea stabilirii calendarului de implementare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO