Eveniment

Top 10 evenimente în farma & sănătate în 2012

 Top 10 evenimente în farma & sănătate în 2012
24.12.2012, 00:00 449

În domeniul sanitar, 2012 este anul în care două proiecte de lege au fost lansate în dezbatere publică, fără ca vreunul dintre acestea să fie implementat, dar şi anul în care cinci şefi s-au aflat la conducerea Ministerului Sănătăţii. În acelaşi timp, la Institutul Cantacuzino producţia a fost oprită complet. În mediul privat, extinderea spitalelor şi clinicilor private a continuat, în timp ce piaţa de medicamente a frânat semnificativ.


1. Două proiecte de lege au fost lansate în dezbatere publică

În ianuarie 2012 , tensiunile generate de reforma sistemului sanitar printr-un proiect de lege care fusese lansat în dezbatere publică de puţin timp, au ajuns la cote maxime, oamenii ieşind în stradă nemulţumiţi de prevederile din document (care stipulau mutarea centrului de greutate din sectorul de stat la privat). La presiune publică, proiectul a fost scos din dezbatere, iar Ministerul Sănătăţii a început consultările cu actorii din sistem pentru o a doua variantă de lege. Cea de-a doua variantă, substanţial diferită de primă (care prevede că pacientul poate alege cine îi administrează banii, statul sau privatul) a fost lansată în dezbatere publică în vară, dar încă nu a ajuns în Parlament.

2. Record de şefi în fruntea Ministerului Sănătăţii

Cinci miniştri s-au aflat la conducerea Ministerului Sănătăţii anul acesta: Ritli Ladislau (până în mai), Vasile Cepoi (mai - septembrie), Victor Ponta (interimar (octombrie - noiembrie), Raed Arafat (noiembrie - decembrie), Eugen Nicolăescu (în prezent). Schimbările record de la conducerea Ministerului s-au văzut în lipsa de proiecte concrete pentru creşterea calităţii serviciilor medicale.
Şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au avut loc schimbări: Lucian Duţă şi-a dat demisia, în locul său fiind numit Doru Bădescu.


3. Oprirea producţiei la Institutul Cantacuzino

2012 este primul an din istoria de 91 de ani a Institutului Cantacuzino când de pe liniile de producţie ale instituţiei nu a ieşit niciun vaccin, iar România a fost nevoită să importe atât vaccin BCG (împotriva tuberculozei) pentru nou-născuţi, cât şi pentru gripa sezonieră. Repornirea treptată a producţiei este aşteptată din 2013.


4. Prescripţia electronică

Din vara acestui an, medicii pot prescrie electronic medicamente, iar până în ianuarie 2013, prescripţia electronică funcţionează în paralel cu cea clasică. Din 2013 însă medicii vor fi obligaţi să prescrie în sistem electronic. Prescrierea electronică înseamnă că medicii completează reţetele pe calculator, alegând dintr-o listă predefinită medicamentele şi dozajul corespunzător, apoi tipăresc reţeta pe care o înmânează pacientului.Cu aceasta pacientul merge la farmacie, unde i se scanează codul de bare de pe document şi i se eliberează medicamentul.

5. Revenirea la achiziţii centralizate

Achiziţia unor medicamente, aparate sau materiale sanitare pentru spitale va fi făcută în mod centralizat de către Ministerul Sănătăţii. Sunt vizate achiziţiile făcute din fonduri ale Ministerului Sănătăţii pentru spitalele incluse în reţeaua proprie, dar şi pentru unităţile admi¬nistrate de autorităţile locale. Sunt însă excluse achiziţiile finanţate din alte fonduri (de exemplu dacă un spital primeşte bani de la con¬siliul local pentru un aparat, licitaţia este organizată de spital). Legislaţia nu a fost încă finalizată.


6. Frânarea pieţei de medicamente

Piaţa de medicamente a scăzut cu 0,9% în euro (creştere de 5,2% în lei) în trimestrul trei al acestui an, comparativ cu acelaşi interval din 2011, arată datele companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România. Industria frânează în aceste condiţii puternic pe final de an, după ce anii trecuţi creşterile erau de peste 20%.


7. Proiecte de 100 mil. euro pe piaţa privată a serviciilor medicale

Sectorul medical privat a atras investiţii de peste 100 mil. euro în 2012, arată o analiză a ZF pe baza datelor făcute publice de companii, cel mai mare proiect fiind un spital de 40 mil. euro, o investiţie străină, derulată în Capitală. Investiţiile din 2012 sunt însă sub nivelul record de 130 mil. euro din 2011.


8. Sensiblu a preluat City Pharma

Reţeaua de farmacii Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, a demarat în luna mai un proces de achiziţie a 90 de farmacii City Pharma, în condiţiile în care a ajuns la aproximativ 400 de farmacii în toată ţara.

9. Proiectul cardului de sănătate a demarat cu un pilot la Arad

În ultimele luni, la Arad, a fost testat un proiect pilot pentru implementarea din 2013 a cardului de sănătate. În pilot au fost implicaţi 16 medici de familie şi 320 de pacienţi. Cardul devine obligatoriu din 2013, când începe distribuirea.

10. Liderul pieţei de medicamente îşi schimbă şeful

Jacques Nathan, country manager al Sanofi România, cel mai mare jucător de pe piaţa farmaceutică locală, şi-a încheiat mandatul în luna decembrie a acestui an, locul său urmând să fie luat din 2013 de Christophe Gourlet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO