Eveniment

Topul bancilor dupa doua luni de „Prima casa"

Topul bancilor dupa doua luni de „Prima casa"
03.09.2009, 18:54 23

Din cele peste 1.820 de solicitari de garantare trimise de banci catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), institutia care garanteaza creditele ipotecare acordate prin programul guvernamental „Prima casa", 46% apartin BRD, 30% vin de la BCR si 11% sunt ale Bancii Transilvania.

BRD a pus la bataie 171 mil. euro pentru credite pentru „Prima casa" si are o retea teritoriala de 930 de agentii, in timp ce BCR aloca 308 mil. euro si are o retea de sub 700 de unitati.

Din cele peste 1.820 de solicitari pe care le-au trimis bancile Fondului de Garantare, dupa ce au triat clientii doritori de o prima casa, 380 sunt solicitari pentru apartamente construite dupa 2008, potrivit informatiilor obtinute de ZF de la FNGCIMM.

Persoanele care vor sa ia credite prin „Prima casa" vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maximum 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO