Eveniment

Topul investitorilor straini in 2007

Topul investitorilor straini in 2007

Click pentru imaginea marita

12.03.2008, 17:39 23

Companiile straine din sectorul bancar, cel energetic, precum si din industria auto, retail si real estate au realizat anul trecut cele mai multe majorari de capital de peste 10 mil. euro, valoarea cumulata a acestora depasind 1,2 mld. euro, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cel mai mare aport de capital de pe intreg anul trecut ramane cel al Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, si s-a ridicat la 115,4 mil. euro.
In sectorul bancar urmatorul aport ca valoare a fost cel al portughezilor de la Millennium BCP, de aproape 40 mil. euro.
Banca Millennium a fost inregistrata la Registrul Comertului in februarie anul trecut si a demarat operatiunile in ultimul trimestru al anului.
In ceea ce priveste domeniul financiar, majorari importante de capital au fost operate si de societatile de administrare a pensiilor, avand in vedere ca 2008 va fi primul an de functionare al sistemului de pensii obligatorii administrate privat.
Industria auto este din ce in ce mai atractiva pentru investitorii straini, vedeta majorarilor de capital pe acest segment fiind constructorul francez Renault, proprietarul uzinelor Dacia. Anul trecut, Renault a adus mai multe aporturi de capital de peste 10 mil. euro, prin Renault Technologie si Renault Mecanique, acestea insumand de-a lungul anului circa 100 mil. euro.
Majoritatea aporturilor de capital au fost orientate catre Bucuresti, insa au existat si alte zone care au atras investitii straine consistente. Astfel, grupul austriac Egger, care detine o fabrica de prelucrare a lemnului la Radauti, judetul Suceava, a realizat pe parcursul anului trecut aporturi de capital de peste 90 mil. euro.
Compania austriaca a demarat la finalul lui 2006 o investitie estimata la jumatate de miliard de euro intr-o fabrica de pal, a carei productie a fost demarata la inceputul acestui an. Majorarea de capital realizata de Egger este a doua in afara Bucurestiului, dupa CEZ Distributie care a adus in martie un aport de 104 mil. euro la Dolj.
Capitalul social subscris de societatile comerciale cu participare straina a fost la sfarsitul anului trecut de circa 2,5 mld. euro, nivel apropiat celui din anul precedent. In 2006, capitalul social subscris la firmele cu participare straina a fost de 2,4 mld. euro. Anul trecut au fost infiintate aproape 16.000 de firme noi cu participare straina, cu un capital subscris de circa 300 mil. euro. In total, in Romania erau inregistrate la finele anului 2007 peste 147.000 de firme cu capital strain.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta care se ia in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. Anul trecut investitiile straine directe s-au ridicat la 7,076 mld. euro, in scadere cu 29% fata de 2006.
Pentru acest an, ARIS estimeaza un nivel al investitiilor de circa sapte miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO