Eveniment

Topul subscrierilor de capital strain de peste 10 milioane de euro pe primele patru luni

Topul subscrierilor de capital strain de peste 10 milioane de euro pe primele patru luni

Click pentru imaginea marita

21.06.2007, 18:16 26

Cele mai mari aporturi de capital strain au fost aduse in primele patru luni ale anului de companii care activeaza in sectorul bancar si in cel energetic, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Astfel, cel mai mare aport de capital inregistrat in ianuarie-aprilie a fost adus de Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, si s-a ridicat la valoarea de 115,4 milioane de euro. Oficialii BCR nu au furnizat, pana la inchiderea editiei, date suplimentare privind operatiunea si destinatia fondurilor.
Urmatoarea majorare de capital ca valoare a fost facuta la compania E.ON, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata energiei. Nici reprezentantii E.ON nu au comunicat pana la incheierea editiei ce reprezinta aceasta majorare de capital.
Cel mai mare aport la capital din luna martie si al treilea ca importanta din primele patru luni a fost adus la CEZ Distributie. In acest caz nu este vorba de o investitie propriu-zisa, ci de noul capital al companiei de distributie. CEZ Electrica Oltenia a aprobat la 9 martie separarea activitatii de distributie de cea de furnizare, pentru a se adapta cerintelor UE.
In domeniul energiei a mai fost inregistrata o majorare de capital semnificativa la Siad Romania, care produce gaze industriale, speciale si medicale. Siad Romania a obtinut, la sfarsitul anului trecut, avizul de mediu pentru constructia unei fabrici de gaze industriale la Calarasi, investitia anuntata in luna aprilie 2006 fiind de 25 de milioane de euro.
In sectorul bancar, cel mai mare aport, cu exceptia celui realizat de BCR, a fost cel al portughezilor de la Millennium BCP. Acestia au facut cel mai mare aport de capital din luna februarie, de aproape 40 de milioane de euro. Banca Millennium a fost inregistrata la Registrul Comertului tot in februarie si va demara operatiunile in Romania in luna septembrie a acestui an, potrivit unor declaratii ulterioare ale oficialilor bancii. In sectorul bancar si MKB, noul actionar majoritar al bancii Romexterra, a facut o majorare de capital de aproape 22 mil. euro, tot in luna februarie.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta care se ia in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. La inventarierea acestui indicator mai sunt cuprinse imprumuturile acordate de firmele straine subsidiarelor din Romania, precum si profitul reinvestit al companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO