Eveniment

Tot Mates controleaza cum si-au facut temele autoritatile

27.07.2004, 00:00 15

Misiunea de evaluare a Fondului Monetar International (FMI), condusa de negociatorul-sef Neven Mates, si-a inceput ieri vizita la Bucuresti, programata sa dureze pana pe 2 august.
Expertii Fondului au avut mai multe intalniri la Banca Nationala, cu viceguvernatorii Cristian Popa si Mihai Bogza, urmand ca astazi echipa lui Mates sa fie primita de ministrul finantelor Mihai Tanasescu.
De asemenea, Mates are programata o discutie cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si cu oficiali ai Bancii Mondiale la Bucuresti.
Vineri, negociatorul-sef al FMI urmeaza sa se intalneasca si cu Teodor Stolojan, presedintele Partidului National Liberal, la biroul rezidentului FMI la Bucuresti, iar apoi cu Traian Basescu, presedintele Partidului Democrat, la sediul primariei capitalei. Chiar daca acordul recent aprobat de boardul FMI a fost negociat de un guvern care isi incheie mandatul pana la sfarsitul acestui an, programul economic care se intinde pe urmatorii doi ani ar urma sa asigure continuitatea necesara in perspectiva integrarii in UE, prin stabilirea unor tinte clare de atins privind principalii indicatori macroeconomici. Acestea inseamna in esenta consolidarea tendintei de dezinflatie, pana la un nivel cat mai scazut cu o singura cifra, o politica fiscala stricta, care sa asigure intre altele rezerve pentru finantarea reformelor in sistemul de pensii si de sanatate, precum si o crestere economica stabila.
Tot vineri, oficialul FMI are programata o intrevedere cu Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene.
In programul lui Mates nu figureaza obisnuita intrevedere cu premierul Adrian Nastase.
Cu ocazia acestei vizite a misiunii FMI urma sa aiba loc si schimbarea negociatorului-sef al institutiei in relatia cu Romania, mandatul de patru ani al lui Mates fiind la final.
Succesor al sau a fost numit belgianul Emanuel van der Mensbrugghe, insa acesta nu face parte din delegatia care tocmai a venit la Bucuresti.
Van der Mensbrugghe, care are experienta in Ucraina si Letonia, urma sa faca prima vizita la Bucuresti in calitate oficiala.
Obiectivul misiunii FMI este prima evaluare a angajamentelor si preconditiilor din acordul recent incheiat, inclusiv pe baza datelor preliminare privind evolutia indicatorilor macroeconomici in prima jumatate a anului. Raportul echipei FMI ar urma sa fie discutat in board-ul institutiei in luna septembrie sau la inceputul lunii octombrie.
Board-ul FMI a aprobat pe 7 iulie un acord stand-by cu o durata de 24 luni, in valoare de aproximativ 367 mil. $, considerat a fi ultimul pentru Romania. Restrangerea deficitului de cont curent, incetinirea cresterii creditului si reducerea inflatiei la o singura cifra, pe seama ajustarii cererii interne, sunt principalele tinte ale programului economic care sta la baza noului acord incheiat de Romania cu Fondul Monetar International.
Caracterul de "supraveghere preventiva" al acordului reprezinta intentia autoritatilor romane de a-l trata ca atare, prin lipsa tragerilor de bani din suma alocata.
Romania avea mare nevoie de acordul cu Fondul pentru intarirea credibilitatii privind politicile de stabilitate macroeconomica in fata Uniunii Europene.
Noul program pune accent pe continuarea politicilor macroeconomice prudente si a progresului reformelor structurale ample. Astfel, politicile cheie de stabilizare constau in reducerea deficitului bugetului de stat, intarirea pozitiei financiare a intreprinderilor de stat prin ajustarea preturilor la energie si controlul asupra salariilor, precum si masuri menite sa limiteze cresterea creditului. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO