Eveniment

Toţi cei 29 de acuzaţi din "gruparea Mironescu" au primit mandate de arestare

Toţi cei 29 de acuzaţi din "gruparea Mironescu" au primit mandate de arestare
25.05.2011, 09:49 1249

Toţi cei 29 de acuzaţi din"gruparea Mironescu" au primit mandate de arestare preventivă,miercuri dimineaţă, decizia instanţei supreme putând fi contestatăde aceştia la completul de trei judecători de la Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie.


Judecătorul Iulian Dragomir, de laSecţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a admispropunerea procurorilor anticorupţie şi a emis mandate de arestarepreventivă pentru cele 29 de persoane - una în lipsă - acuzate încazul importurilor nelegale din Portul Constanţa, audierile şideliberarea durând în acest caz aproximativ 18 ore.

Decizia nu este definitivă,avocaţii celor arestaţi declarând recurs, care se va judeca lacomplul de cinci judecători de la instanţa supremă.

Instanţa a emis mandate dearestare pentru 28 de persoane reţinute de procurorii anticorupţieîn acest caz, printre care Laurenţiu Mironescu, fost secretargeneral al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu,fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul CompanieiNaţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu AdrianDurbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şefal Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu CostelBratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului BirouluiVamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer depoliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrulInspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şiinspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţişi administratori ai unor firme.

De asemenea, instanţa a emismandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad,cetăţean libanez, intermediar vamal.

Liviu Durbac a negat, marţi, întimpul audierii sale la ICCJ, că "omul de la capătul tunelului", lacare se face referire într-o interceptare existentă la dosarulprivind Portul Constanţa, ar fi Sorin Blejnar, iar LaurenţiuMironescu şi Eugen Bogatu au susţinut că nu au avut legături cuşeful ANAF, potrivit unor avocaţi.

Fostul secretar general al MAI,Laurenţiu Mironescu, a declarat în faţa instanţei că nu îşi doreafuncţia de la minister, ci un post de conducere în PortulConstanţa, el precizând că avea o relaţie bună cu ministrulTransporturilor Anca Boagiu, dar că avusese divergenţe cu RaduBerceanu. În acest context, Mironescu ar fi susţinut că "totul estelucrătura lui Radu Berceanu", conform unor avocaţi.

Procurorii Direcţiei NaţionaleAnticorupţie (DNA) fac cercetări penale faţă de 30 de persoane,acuzate de corupţie în legătură cu activităţile de import-export demărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurateprin birourile vamale de pe raza Direcţie Regionale de Accize şiOperaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa.

În acest dosar, procurorii DNA aureţinut 28 de persoane, pentru un intermediar vamal au solicitatarestare preventivă în lipsă, iar senatorului Mircea Marius Banias,cercetat şi el în cauză, i-a fost impusă interdicţia de a părăsiţara pentru 30 de zile.

"Grupul infracţional organizat"care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vamaConstanţa, din care făceau parte senatorul PDL Mircea Banias şisecretarul general al MAI Laurenţiu Mironescu prejudicia bugetul destat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro la fiecaretransport.

"Sumele de bani erau cerute cu ofrecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între o mie şi 7.000 dedolari pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul destat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfăintrodus ilegal", se precizează în documentul citat într-uncomunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA).

Procurorii anticorupţie afirmă, îndocumentul citat, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelulautorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-aconstituit un grup infracţional organizat ce are scopul de acontrola instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţilede import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe razaDirecţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV)Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".

Grupul infracţional despre careprocurorii vorbesc include, potrivit aceluiaşi document, "oamenipolitici deţinători ai unor importante funcţii de stat, cum ar ficea de senator în Parlamentul României sau de secretar general alMAI", dar şi persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal,lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionarivamali, intermediari vamali, oameni de afaceri sau transportatoriimplicaţi în activitatea de import-export de mărfuri şi chiar"persoane fizice" care erau beneficiarii finali ai mărfurilorimportate în România.

În toată această perioadă,comisionari vamali, vameşi şi persoane din conducerea VămiiConstanţa Sud Agigea, dar şi persoane private identificate deprocurori ca fiind "contrabandişti ori complici ai acestora" ausprijinit grupul infracţional organizat "prin acte materiale avândcontinuitate uneori de la o zi la alta". Astfel, gruparea adevenit, potrivit procurorilor, "o structură determinată, cu roluriprestabilite, în sensul unui mecanism integrat de desfăşurare aactivităţilor de colectare a banilor primiţi cu titlu de mită,precum şi de redistribuire a lor în cadrul grupului, concomitent cuasigurarea comunicaţiei între membrii grupului şi a asigurăriiprotecţiei acestuia, inclusiv a contrabandiştilor, împotriva uneieventuale deconspirări".

Procurorii mai spun însă cămembrii grupului luau bani chiar şi pentru procesarea vamală amărfurilor aduse în România legal, cu toate documentelenecesare.

Totodată, potrivit procurorilor,Laurenţiu Mironescu a cerut, în calitate de lider al PDL Constanţa,suma de 8.000 de lei lui Aurelian Cătălin Pilcă, pentru caMironescu să fie ales în conducerea organizaţiei municipale,promiţând că apoi va interveni pentru ca Pilcă să fie numitdirector în CN Administrarea Porturilor Maritime.

Procurorii mai arată, în ordonanţade punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că în 22octombrie 2010, senatorul Mircea Marius Banias i-a pretins luiEugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei DomeniiPortuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea PorturilorMaritime Constanţa SA, să îi remită cu titlu gratuit mai multeproduse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiuneaBiroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

Banias i-a promis lui EugenBogatu, în schimbul acestor foloase materiale, că se va implicapersonal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţiivamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerialcare prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor dinPortul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană,ce nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-ofuncţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale AdministrareaPorturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentrumenţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei SanitarVeterinare Constanţa.

De asemenea, acesta ar fi promiscă va interveni pentru protejarea lui Liviu Durbac, şeful BirouluiVamal Constanţa Sud Agigea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO