Eveniment

Tragicomedie la casa de cultura din Sighisoara: Dracula si circ

27.01.2003, 00:00 25

Locatie: Sighisoara. Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor societatii Fondul de Dezvoltare Turistica Sighisoara SA (FDTS), pe scurt - AGA la Dracula Park. Posibilitatea ca parcul sa nu se faca la Sighisoara i-a iritat atat de tare pe localnici, incat au anuntat ca isi vor retrage banii din proiect.
"Eu am investit pentru Sighisoara, nu pentru bani. Stiu si eu ca in Bucuresti as castiga mai multi bani decat aici, dar eu vreau sa fac ceva pentru orasul acesta", spunea Ioan Savan, unul dintre cei prezenti. El a cumparat pentru fiica sa 1.000 de actiuni in valoare de zece milioane de lei, in cadrul ofertei publice derulate de FDTS in urma cu un an. "Cred ca toti sighisorenii isi vor retrage banii, daca parcul nu se va face la Sighisoara", a completat un alt actionar.
"Noi nu dam bani pentru Bucuresti!", strigau alti actionari indignati de posibilitatea ca parcul lui Dracula sa fie mutat la Bucuresti. "Ati cheltuit deja 43 de miliarde din banii nostri si n-o sa primim nimic in schimb. Pe ce va justificati salariile?".
"Eu am cumparat actiuni si am incheiat un contract cu Primaria pentru a inchiria 100 de metri patrati in cadrul parcului pentru a-mi vinde produsele. Eu nu am bagat bani pentru a catiga din dividende peste cativa ani. Daca nu se face la Sighisoara, ce fac eu cu terenul de pe platoul Breite?", intreba patronul unei firme de patiserie din Targu Mures. Mai tarziu el a fost lamurit de Sorin Marica, presedintele FDTS, ca intelegerea a fost incheiata cu societatea, adica oriunde s-ar face parcul, el are dreptul la suprafata inchiriata.
"Pe noi de ce nu ne lasa sa facem parcul aici?. La inceput si-au dat toti acordul, inclusiv prim-ministrul a bagat bani.", a mai spus unul dintre actionari.
Sambata la ora 14:00, in sala Casei de Cultura Mihai Eminescu din orasul transilvanean erau mai putin de 50 de oameni, unii dintre ei nefiind nici macar actionari. Membrii Consiliului de Administratie au venit insa de-abia dupa o ora si jumatate, cand actionarii erau deja enervati. Dupa indelungi dezbateri privind dreptul celor care nu sunt actionari, in special jurnalisti, sa ramana in sala, sedinta incepe in sfarsit la 15:50.
Se supune la vot ordinea de zi. Lovitura de teatru: Dorin Danesan, primarul Sighisoarei, spune ca, in calitate de reprezentant al Consiliului Local, el nu este mandatat sa voteze ordinea de zi, care cuprindea printre altele retragerea terenului adus ca aport la capital si anularea cotei de actiuni detinute de Consiliu. Cum Consiliul detine 85% din capitalul FDTS, toate deciziile esentiale sunt blocate in acest moment.
Danesan se explica: "In cazul in care PwC va propune o alta locatie, iar aceasta locatie va fi aprobata de Ministerul Turismului, Consiliul Local isi va retrage terenul adus ca aport in natura la capitalul FDTS". "De ce sa-i lasam pe altii sa foloseasca terenul nostru, daca tot nu vor face parcul aici?", adauga primarul.
Dupa ce Sorin Marica, presedintele Consiliului de Administratie al FDTS, a prezentat concluziile studiului de prefezabilitate realizat de PricewaterhouseCoopers, care afirma ca locatia cea mai rentabila a Dracula Park este Bucurestiul, cei prezenti in sala, in cea mai mare parte sighisoreni, incep deja cum sa-si retraga banii din societate.
"Sunt doua variante: in cazul in care AGA va hotari schimbarea sediului societatii, actionarii au dreptul de a se retrage. In al doilea rand, exista posibilitatea ca actiunile sa fie vandute dupa listarea pe o piata de capital reglementata", explica Marica. Insa posibilitatea ca schimbarea locatiei parcului sa determine Consiliul Local sa se retraga duce la schimbarea actelor constitutive, astfel ca decizia listarii va fi luata de-abia dupa clarificarea situatiei.
Cum Ministerul Turismului a recunoscut ieri ca Dracula Park se va face la Bucuresti, urmatoarea AGA, care va avea loc probabil pe 22 februarie, se anunta incendiara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO