Eveniment

Trecerea la euro are OK-ul FMI

17.02.2003, 00:00 13

Misiunea FMI aflata la Bucuresti pentru cea de-a treia evaluare a acordului stand-by considera "optim" momentul ales de banca centrala pentru inlocuirea dolarului cu euro ca valuta de referinta pentru leu, respectiv din 3 martie 2003.
Delegatia Fondului a avut intalniri, sambata si duminica, cu conducerea BNR, pentru a discuta probleme de politica monetara si valutara. Capul de afis al agendei l-a consituit insa referinta euro.
Conducerea BNR a prezentat datele din analizele specilistilor bancii centrale privind cerinta de a adopta o asemenea masura, momentul ales si evetualele consecinte determinate in primul rand de noutatea problemei.
De asemenea, i-au fost prezentate delegatiei Fondului masurile adoptate de BNR pentru ca eventualele socuri determinate de aceasta schimbare sa aiba intensitate cat mai mica si o durata cat mai scurta
Expertii FMI apreciaza ca masura este justificata in primul rand de dinamica schimburilor comerciale ale Romaniei, cat si de programul de aderare la UE.
"Este de neinteles agitatia care s-a creat in jurul acestei masuri si mai ales sunt de neinteles zvonurile privind amanarea trecerii la aplicarea masurii respective pentru august 2003 sau chiar pentru 2004.
Cert este ca trecerea la un nou curs de referinta leu/euro va fi pusa in aplicare incepand cu prima saptamana bancara a lunii martie 2003", a declarat pentru Ziarul Financiar Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Ministrul finantelor Mihai Tanasescu sustine ca este nevoie de o analiza atenta a implicatiilor masurii asupra inflatiei. El se va intalni in cursul zilei de astazi cu guvernatorul Mugur Isarescu pentru a discuta aceste aspecte. Analistii considera ca trecerea la referinta euro ar putea crea probleme in executia bugetului de stat, construit pe baza unui curs mediu anual estimat leu/dolar.
Astazi urmeaza sa inceapa negocierile dintre echipa FMI si autoritatile romane privind scrisoarea suplimentara de intentie prin care trebuie stabilite noi obiective care sa fie atinse pana la 30 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO