Eveniment

TriGranit: Lucrarile la proiectul Esplanada vor incepe in 2007

24.05.2006, 00:00 22

Constructia proiectului imobiliar Esplanada va incepe anul viitor, prima faza a dezvoltarii urmand sa fie finalizata in circa sapte-zece ani, potrivit lui Todd Cowen, directorul executiv al companiei TriGranit, dezvoltatorul proiectului.

Memorandumul pentru acest proiect a fost semnat ieri, la Bucuresti, de catre ministrul delegat pentru lucrari publice Laszlo Borbely si presedintele grupului TriGranit Holding Limited, Nathaniel Rothschild.

Potrivit memorandumului, terenul va fi concesionat firmei TriGranit pe o perioada de 49 ani. Dupa aceasta perioada, complexul de locuinte, birouri si spatii comerciale va fi preluat in administrare de catre statul roman.

Pana la preluarea intregului complex, statul ar putea administra mai multe cladiri sau ar putea incasa o parte din profitul rezultat in urma proiectului. Procedura va fi stabilita de Guvern, dupa semnarea memorandumului.

"Suntem optimisti in ceea ce priveste data inceperii proiectului. Primaria Bucurestiului ne-a asigurat ca problemele legate de teren vor fi rezolvate in scurt timp. Avem rabdare, pentru ca este vorba de un proiect foarte mare", spune Cowen.

Prima faza a proiectului va cuprinde cladirile de birouri, spatiile de retail si centrul comercial, ulterior urmand sa fie dezvoltate si spatiile rezidentiale si spatiile verzi. Ansamblul Esplanada va cuprinde spatii de birouri cu o suprafata de 210.000 de metri patrati, locuinte dezvoltate pe o arie de 90.000 de metri patrati si spatii comerciale si de distractie insumand 120.000 de metri patrati. De asemenea, complexul va dispune si de un centru cultural de circa 30.000 de metri patrati, precum si 270.000 de metri patrati de parcare. Suprafata desfasurata a proiectului este de 800.000 de metri patrati.

"Vrem sa construim un simbol pentru Romania. In momentul in care se pomeneste de Romania sau de Bucuresti sa te gandesti la acest simbol. In plus, complexul va fi un punct de atractie turistica si va aduce un motiv in plus multinationalelor sa investeasca in Romania", precizeaza Nathaniel Rothschild, presedintele grupului TriGranit Holding Limited.

In cadrul complexului va fi construita o cladire de birouri - Brancusi Tower, iar dezvoltatorul proiectului este in negocieri cu reprezentantii muzeului Guggenheim pentru a deschide un centru in Bucuresti.

Pe langa investitia directa, de un miliard de euro, care va fi realizata pentru dezvoltarea proiectului, Esplanada va atrage inca 2-3 miliarde de euro investitii conexe atat din partea companiilor romanesti, cat si a celor straine, potrivit reprezentantilor TriGranit.

Primaria Capitalei va fi implicata in acest proiect prin rezolvarea problemei terenurilor si a utilitatilor, potrivit lui Borbely. El apreciaza ca lucrarile la proiectul imobiliar vor incepe in doua-trei luni din momentul clarificarii situatiei juridice a terenului.

In ceea ce priveste memorandumul semnat cu Trigranit, Borbely a apreciat ca acesta stabileste principiile care vor sta la baza contractului comercial. Compania TriGranit Development Corporation si-a infiintat anul acesta o companie in Romania. Actionarul unic al TriGranit Development Romania este compania TriGranit Holding Limited cu sediul in Cipru, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Subsidiara locala a grupului va fi administrata de 4 persoane, printre care se afla si omul de afaceri Arpad Paszkany din Cluj-Napoca, care este implicat in dezvoltarea complexului Polus Center Cluj.

TriGranit Development Corporation, fondata in 1997, este o companie cu capital american, canadian, britanic si maghiar, care activeaza in domeniul tranzactiilor imobiliare in centrul si estul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO