Eveniment

UE a aprobat un credit de 224 mil. euro pentru Cernavoda

01.04.2004, 00:00 8



Uniunea Europeana a aprobat acordarea unui imprumut de 223,5 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor la cel de-al doilea reactor nuclear al centralei de la Cernavoda si pentru cresterea nivelului de securitate nucleara, a anuntat ieri Ministerul Economiei si Comertului.



Imprumutul UE este acordat prin intermediul Euratom, care este co-finantator al proiectului alaturi de agentiile de credite la export din Italia, Franta, Canada si SUA, restul finantarii provenind de la guvernul Romaniei si de la Societatea Nationala Nuclearelectrica. Creditul va fi tras in sapte transe in cursul unei perioade de implementare care urmeaza sa se incheie in 2007. "Dupa ratificarea de catre Parlamentul Romaniei a garantarii suverane pentru acest credit si indeplinirii conditiilor contractuale de intrare in vigoare, prima tragere din credit poate avea loc pana la finele semestrului I al acestui an", sustine Ministerul Economiei. Cel de-al doilea reactor urmeaza sa intre in functiune la inceputul anului 2006 si necesita investitii totale de circa 750 milioane de dolari pentru finalizare.



Finantarea lucrarilor va fi asigurata de bancile Societe Generale si Credit Lyonnais printr-un imprumut de 400 de milioane de dolari. Romania doreste sa dubleze productia de energie nucleara pana in 2010, pentru a limita efectele inchiderii unor centrale electrice pe baza de carbune. Reactorul de la Cernavoda a fost pus in functiune in 1996 si genereaza 10% din productia de electricitate a tarii. "Dupa intrarea in functionare comerciala, Unitatea 2 de la Cernavoda va contribui, impreuna cu Unitatea 1, la acoperirea a circa 18% din productia de energie electrica a Romaniei", sustin oficialii Ministerului Economiei.



Centrala de la Cernavoda a fost oprita duminica seara in urma unei defectiuni intervenite la calculatorul care asigura functionarea reactorului, Romania fiind nevoita sa apeleze in cursul noptii de duminica spre luni la un ajutor energetic de avarie din partea Bulgariei, Serbiei si Greciei. Oficialii Ministerului Economiei au anuntat ca Centrala urmeaza sa fie reconectata astazi la sistemul energetic national.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO