Eveniment

UE: Economia Romaniei, supraincalzita si in incetinire

25.02.2008, 19:22 13

Economia Romaniei da "semne clare" de supraincalzire, iar cresterea economica estimata oficial pentru 2008 si 2009 (6,5%, respectiv 6,1%) este prea optimista, afirma Consiliul Uniunii Europene, comentand programul de convergenta al Romaniei pentru perioada 2007-2010.
Consiliul si-a insusit astfel punctul de vedere al Comisiei Europene, exprimat la finele lunii ianuarie 2008, potrivit caruia economia romaneasca este supraincalzita si ar putea incetini, iar Guvernul trebuie sa adopte un deficit bugetar mai prudent.
"Romania a inregistrat o crestere economica puternica, de ordinul a 6,5 % in medie anual, intre 2003 si 2006. Cu toate acestea, economia sa foarte performanta da semne clare de supraincalzire, prezentand un deficit extern ridicat si in crestere si o reducere a finantarilor provenite din investitii straine directe, in pofida nivelului ridicat al investitiilor, altele decat cele legate de privatizari, dar totusi atenuate datorita unei proportii mai mari a aporturilor de capital pe termen mediu si lung, potrivit informatiilor disponibile in prezent pentru anul 2007", arata raportul Consiliului, citat de Mediafax. Potrivit Consiliului UE, alte semne de supraincalzire sunt deficitul de forta de munca, majorarea puternica a salariilor si cresterea rapida a creditului privat. Pentru a continua sa se apropie rapid de PIB-ul mediu pe cap de locuitor al statelor membre ale UE, este "imperativ" ca Romania sa remedieze dezechilibrele externe crescande, atentioneaza Comisia.
CE estimeaza pentru acest an o crestere economica de 5,9% si de 5,8% in 2009, fata de 6,5%, respectiv 6,1% in viziunea autoritatilor de la Bucuresti. In opinia oficialilor de la Bruxelles, Guvernul trebuie sa actioneze in sensul reducerii deficitului bugetar pentru a evita procedura de deficit excesiv.
In programul de convergenta depus la UE, Romania isi propunea la finele anului 2007 sa aiba deficite bugetare de 2,9% din PIB in 2008 si 2009. Intre timp, Ministerul Finantelor a anuntat o rectificare bugetara pentru anul acesta, care va reduce cheltuielile si va taia deficitul de la o propunere de 2,7% din PIB la circa 2,2-2,3% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO