Eveniment

UE incepe procedura legala impotriva Romaniei pentru taxa de inmatriculare

22.03.2007, 20:33 17

Comisia Europeana a anuntat, miercuri, ca va initia procedura legala impotriva Romaniei in cazul taxei pentru prima inmatriculare a autovehiculelor, considerand ca masura nu respecta normele europene, in pofida discutiilor intensive avute cu autoritatile romane.
Executivul european va trimite Romaniei o scrisoare formala de notificare, prin care solicita autoritatilor de la Bucuresti sa modifice sistemul de taxare a autovehiculelor, argumentand ca reglementarile actuale sunt discriminatorii in cazul autoturismele second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.
In pofida discutiilor repetate cu autoritatile romane, Comisia isi mentine pozitia, sustinand ca taxa pentru prima inmatriculare perceputa de statul roman nu se conformeaza prevederilor Tratatului Comunitatii Europene.
In cazul in care Comisia Europeana nu va primi un raspuns satisfacator in decurs de doua luni, poate trece la a doua etapa a procedurii legale si, ulterior, poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie, care va lua o decizie ce devine obligatorie. Autoritatile europene au sustinut in mod repetat ca un stat membru al UE are dreptul de a percepe taxe de inmatriculare la autovehiculele second-hand de import, daca acestea sunt in conformitate cu Articolul 90 din Tratatul Comunitatii Europene. Documentul prevede ca un stat european nu trebuie sa perceapa impozite pentru produsele importate din alte tari ale UE superioare celor aplicate produselor similare de pe piata locala.
Potrivit legislatiei romane, impozitul aplicat autovehiculelor uzate nu este acelasi cu cel perceput in cazul vehiculelor deja inregistrate pe piata romaneasca. In schimb, valoarea impozitului creste exclusiv in functie de vechimea autovehiculului. In opinia Comisiei Europene, introducerea unor astfel de masuri de impozitare se opune Articolului 90.
De asemenea, executivul european este de parere ca sistemul de impozitare romanesc, puternic contestat, nu are in vedere problemele de mediu. Calcularea taxei de inmatriculare exclusiv in functie de vechime nu reflecta cu precizie performantele diferitelor autovehicule privind protectia mediului.
Statele care fac parte din blocul european pot incuraja practicile de afaceri care asigura o mai buna protectie a mediului, potrivit legislatiei comunitare. Masurile implementate in acest sens trebuie sa fie insa obiective si pertinente, pentru a evita discriminarea unor produse care provin din alte state ale UE.
Legislatia romana privind taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor nu indeplineste standardele privind neutralitatea integrala si trebuie, in consecinta, modificate, pentru a se conforma Tratatului Comunitatii Europene, mai noteaza Comisia.
Valoarea taxei este stabilita in functie de capacitatea cilindrica a masinii, de vechime si de norma poluare. In cazul masinilor vechi, taxa este mai mare si poate ajunge la peste 8.000 de euro pentru masinile cu o capacitate de peste trei litri si clasificate ca non-euro.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a reafirmat, luni, ideea ca Executivul nu va renunta la taxa de prima inmatriculare auto, deoarece nu doreste ca Romania sa fie transformata "intr-o lada de gunoi" a masinilor uzate, dupa ce s-a remarcat prin importul de haine si anvelope second-hand.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO