Eveniment

UE nu exclude posibilitatea sanctionarii Romaniei pentru taxa de prima inmatriculare

UE nu exclude posibilitatea sanctionarii Romaniei pentru taxa de prima inmatriculare
31.01.2007, 18:59 14

Comisia Europeana nu exclude in continuare posibilitatea sanctionarii Romaniei pentru incalcarea Tratatului UE, prin introducerea taxei de prima inmatriculare, o decizie in acest sens urmand sa fie luata in functie de evolutia situatiei, potrivit oficialilor europeni.
"Comisia se intalneste de trei ori pe an pentru a discuta despre acest gen de procedura, in martie, iunie si octombrie. Comisia isi rezerva dreptul inceperii procedurii de sanctionare. Nu este exclusa aplicarea de sanctiuni in cazul Romaniei, acest lucru depinde insa de cum vor decurge discutiile", a declarat Maria Assimakopoulou, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru impozitare si uniune vamala.
Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, si comisarul european pentru impozitare si uniune vamala, Laszlo Kovacs, au discutat ieri la Bruxelles, in legatura cu taxa de prima inmatriculare auto introdusa de autoritatile romane si contestata de reprezentantii UE.
"Nu a fost stabilita o data limita pana la care Romania sa ia masuri pentru modificarea taxei. Principalele probleme sunt legate de valoarea taxei si de faptul ca autoturismele second-hand aduse din strainatate sunt impozitate diferit de cele din Romania", a spus Assimakopoulou. Intrebata daca Romania ar putea prelungi perioada de luare a unei decizii pana la, de exemplu, un an, Assimakopoulou a aratat ca acest lucru este putin probabil, intrucat deja au fost identificate problemele legate de aceasta taxa.
"Nu cred ca ar putea dura un an. Trebuie explicat ceea ce se poate face in legatura cu acest subiect, iar dupa aceea nu mai este asa de greu", a mai spus Assimakopoulou.
Ministrul finantelor si oficialii europeni au hotarat ca in urmatoarele saptamani, experti romani si ai UE sa aiba consultari pentru a gasi cea mai buna formula legata de taxa pe prima inmatriculare.
"Exista o intelegere a Comisiei Europene fata de necesitatea acordarii unei importante cuvenite protectie mediului inconjurator si fata de dorinta legitima a Guvernului Romaniei de a nu transforma Romania intr-o zona de evacuare a reziduurilor industriale. Ambele parti sunt de acord asupra faptului ca prevederile Tratatului de Aderare trebuie respectate", a declarat, intr-un comunicat, ministrul finantelor publice.
Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an de catre autoritatile de la Bucuresti, care au afirmat ca vor sa limiteze importul de masini poluante, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Comisia Europeana a criticat insa taxa, considerand ca nivelul ridicat pentru masinile vechi de import reprezinta o discriminare.
Vladescu a declarat, in urma cu doua saptamani, ca nivelul taxei de inmatriculare va fi redus, in urma unor discutii cu reprezentantii Comisiei Europene. Pana la modificarea taxelor vor fi platite actualele cote. Ministrul finantelor a apreciat ca pentru masinile noi nu vor exista modificari, intrucat sumele platite la inmatriculare nu sunt foarte ridicate.
Taxa este stabilita in functie de capacitatea cilindrica a masinii, de vechime si de norma de poluare. In cazul masinilor vechi, taxa este mai mare si poate ajunge la peste 8.000 euro pentru masinile cu o capacitate de peste trei litri si clasificate ca non-euro.

Peste 8.000 de euro
Taxa este stabilita in functie de capacitatea cilindrica a masinii, de vechime si de norma de poluare. In cazul masinilor vechi, taxa este mai mare si poate ajunge la peste 8.000 de euro pentru masinile cu o capacitate de peste trei litri si clasificate ca non-euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO