ZF 24

Un credit dat fiicei preşedintelui a dus la anchetarea unei bănci cu active de peste 26 mld. lei

Un credit dat fiicei preşedintelui a dus la anchetarea...

Autor: Eliana Radulescu

18.11.2013, 20:04 922

Activitatea CEC Bank, banca de stat aflată pe locul 4 în topul celor mai mari bănci locale, va fi verificată într-o anchetă parlamentară de către Comisia pentru buget-finanţe din Senat, potrivit unei hotărâri aprobate ieri de plenul Senatului. Acordarea creditului de 1 milion de euro în mai puţin de două săptămâni, la o dobândă mai mică şi o valoare a creditării peste plafonul standard stabilit de bancă pentru Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, a stat la baza acestei decizii. 

Propunerea transmisă plenului de Biroul Permanent a întrunit 102 voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi cinci abţineri. Hotărârea privind încuviinţarea desfăşurării unei anchete parla­mentare de către această comisie permanentă prevede că scopul şi obiectivele anchetei sunt „clari­ficarea aspectelor privind confor­mitatea activi­tă­ţii CEC Bank SA cu regulile din Statutul şi regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglemen­tările de supraveghere şi prudenţia­litate“. 

Potrivit hotărârii, concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un ra­port ce va fi prezentat Biroului Per­manent până la data de 18 de­cembrie.

Liderul senatorilor PDL, Cris­tian Rădulescu, a declarat, la înce­putul dezbaterilor, că „paternitatea absolută“ a acestei anchete apar­ţine USL şi că niciunul dintre reprezen­tanţii opoziţiei din Co­misia buget, finanţe din Senat nu a fost con­vocat la şedinţa de luni-dimi­neaţă, unde s-a decis anche­tarea activi­tăţii CEC.

La rândul său, senatorul UDMR Verestoy Attila a afirmat că procedurile parlamentare trebuie să fie respectate, pentru a nu exista un dictat al majorităţii, şi că regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului. Senatorul PDL Dumitru Oprea a invocat, la rândul său, faptul că şedinţa Comisiei de buget-finanţe nu a fost anunţată pe site-ul Senatului.

În replică, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula (PSD), a explicat că membrii acestei comisii au decis, luni, la ora 12.00, „cu majoritate de voturi“, să fie înfiinţată o subcomisie de anchetă în cadrul comisiei, care s-a întrunit „în regim de urgenţă“. „Această comisie nu a fost înfiinţată special pentru domnişoara Ioana Băsescu. Această comisie a fost înfiinţată pentru a ancheta activitatea managerială a domnului Gheţea, preşedintele CEC“, a subliniat Nicula. El a spus că CEC va trebui să dea „câteva explicaţii“ în faţa subcomisiei de anchetă privind „ultimele evenimente“ relatate de presă, însă a precizat că în şedinţa conducerii Senatului nu s-a discutat despre Ioana Băsescu.

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că for­ma­ţiunea pe care o conduce va susţine înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul achiziţionării unui teren agricol de către Ioana Băsescu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO