Eveniment

Un pas înainte în proiectul „CEO privat la stat“: Toate firmele statului cu afaceri de peste 230 mil. euro vor avea manageri privaţi. Luni începe licitaţia pentru headhunteri

Ministerul lui Ion Ariton gestionează introducerea managementului privat la companiile de stat

Autor: Adelina Mihai

02.12.2011, 00:08 1413

Managerii privaţi care vor fi numiţi la companiile de stat vor avea trei luni de la intrarea în funcţie pentru a prezenta un plan de management, care, dacă nu este pe placul membrilor consiliilor de administraţie, ar putea duce la revocarea lor din funcţie, potrivit unei ordonanţe aprobate de Guvern.

Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei, a spus că, după o lună de la intrarea în vigoare a actului normativ, firmele de stat cu o cifră de afaceri de peste un miliard de lei în 2010 şi cu peste 1.000 de angajaţi vor avea manageri privaţi.

Proiectul "CEO privat la stat", care prevede introducerea managementului privat la marile companii de stat aflate în gestiunea Ministerului Economiei, se află în etapa în care autorităţile trebuie să selecteze, pe baza unei lici­ta­ţii, headhunterii care vor recruta viitorii manageri privaţi. Reprezentanţii Ministerului Economiei spun că luni se vor publica primele caiete de sarcini ale companiilor de stat, pentru care firmele de headhunting urmează să depună documentaţia necesară şi să fie selectate pe baza licitaţiilor publice.

"S-au semnat toate caietele de sarcini, care urmează să fie făcute publice luni, când se va organiza şi o conferinţă de presă pe această temă. Firmele de headhunting vor avea trei săptămâni la dispoziţie pentru depunerea documentaţiei necesare pentru licitaţie. Ideal ar fi ca pentru fiecare companie în parte să recruteze câte o singură firmă de headhunting, însă dacă cineva vrea să recruteze pentru mai multe companii, nu-i putem limita dreptul de a participa la licitaţie", a spus Andrei Todea, directorul de cabinet al ministrului economiei Ion Ariton. Este posibil însă ca o firmă locală de headhunting să nu poată face recrutarea pentru mai multe companii, pentru că în caietele de sarcini va fi prevăzut un număr mai mare de experţi care să lucreze la recrutare (iar firmele de headhunting nu au, de regulă, prea mulţi consultanţi).

"Sunt foarte multe firme de headhunting interesate, cred că vreo 20 s-au interesat până acum despre proiect. Au fost solicitări chiar şi prin intermediul ambasadelor", a mai spus Todea.

Citiţi aiciproiectul de legeşiexpunerea de motivepentru introducerea managementului privat la companiile de stat

Caietul de sarcini a fost elaborat şi personalizat pentru fiecare companie în parte de către consorţiul format din firmele Pedersen & Partners (executive search), Roland Berger (consultanţă strategică) şi NNDKP (avocaţii de la Nestor), care a câştigat, în urma unei licitaţii, managementul proiectului "CEO privat la stat". Fiecare caiet de sarcini va avea aproximativ 60 de pagini.

Pentru două companii - Electrica Furnizare şi Oltchim -, care urmează să fie privatizate la ju­mătatea anului viitor, se va alege un manager privat interimar. Printre primele companii private care vor avea manageri privaţi se numără Rom­­arm, Oltchim, Hidroelectrica şi Electrica Furnizare.

Ordonanţa de guvern care a fost aprobată în urmă cu două zile mai reglementează şi modul în care vor fi plătiţi managerii privaţi: ei vor avea o indemnizaţie lunară fixă şi, dacă e cazul, vor primi bonusuri variabile formate dintr-o cotă de participare la profitul net al companiei, o schemă de pensii sau o altă formă de remunerare pe baza performanţelor. Astfel, noua ordonanţă anulează discuţiile purtate în jurul unui alt proiect aflat în dezbatere, care prevedea salarii şi bonusuri-record pentru viitorii manageri privaţi.

Deşi caietele de sarcini trebuia să fie publicate în urmă cu mai bine de două săptămâni, procesele au fost amânate din cauza membrilor din consiliile de administraţie ale companiilor de stat, care au căutat metode prin care să împiedice derularea proiectului, potrivit unor surse din minister. Cele mai mari 35 de companii aflate în portofoliul statului român au avut anul trecut un business cumulat de aproape 10 miliarde de euro şi pierderi de 500 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO