Eveniment

Un patron roman castiga in Spania 3.000 de euro pe luna

19.02.2009, 19:28 65

Un intreprinzator roman care isi deschide o afacere in Spania are un venit lunar de aproximativ 3.000 de euro, dublu fata de un muncitor roman necalificat, care castiga anul trecut aproape 1.400 de euro, arata studiul "Comunitati romanesti in Spania", realizat de Fundatia Soros, pe un esantion de 832 de romani din regiunea Madridului.

Castigul unui patron roman din Spania este astfel foarte apropiat de cel al unui CEO roman care lucreaza in tara si care castiga, in medie, 3.700 de euro brut lunar, potrivit unui studiu publicat recent de compania germana de executive search Keinbaum. 
Peste 40% din romanii din Spania spun ca s-ar intoarce in tara pentru un salariu cuprins intre 1.000 si 2.000 de euro.
Salariul mediu net pe piata locala ajunsese in luna decembrie a anului trecut la 373 de euro.
Salariul mediu al unui muncitor roman calificat care lucra in Spania a fost la nivelul anului 2008 la aproape 2.100 de euro, iar cel al unui functionar, la 1.300 de euro.
Circa 12% din imigrantii romani din zona au o afacere deschisa in Spania, iar 4% detin o afacere in Romania, potrivit studiului Soros.
Venitul mediu lunar al romanilor care lucreaza in regiunea Madrid ajunsese anul trecut la 1.400 de euro, a spus Dumitru Sandu, sociolog si profesor in cadrul Universitatii din Bucuresti.
"Imigrantii romani din regiunea Madridului au trimis, in medie, cate 5.100 de euro anul trecut in tara. Aproape 80% din romani din Madrid trimit bani acasa", a precizat Alexandra Mihai, membru al echipei care a realizat studiul si doctorand in cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Bucuresti.
O treime din romanii din Spania trimit o data pe luna bani in tara.
In regiunea Madridului este concentrata una din cele mai mari comunitati de romani din Spania, respectiv un sfert din numarul total de romani. Potrivit datelor oficiale, peste 730.000 de romani lucreaza in Spania. Studiul a fost realizat in luna septembrie a anului trecut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO