Eveniment

Un sfert de miliard de dolari s-a tranzactionat la BRM

05.07.2005, 19:28 28

Valoarea totala a tranzactiilor realizate la Bursa Romana de Marfuri (BRM) a depasit in primele sase luni din acest an, 250 de milioane de dolari (aproximativ 204 mil. de euro), in urma a 650 de proceduri de achizitie si vanzare organizate in cadrul BRM.

"Valoarea achizitiilor si vanzarilor de marfuri s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand, dupa primele sase luni tranzactiile ajungeau la 120 milioane de dolari", a declarat Mircea Filipoiu, presedinte-director general al BRM.

In acest context, valoarea diferentelor favorabile (diferenta dintre pretul de pornire al licitatiei si valoarea de adjudecare negociata prin sistemul strigarii libere) obtinute pentru ordonatorii BRM, a depasit 26 milioane de dolari (21 mil. euro).

"Lichiditatea tranzactiilor a crescut in primele sase luni la peste 250 de milioane de dolari, atat datorita expansiunii in teritoriu a activitatii BRM si diversificarii produselor care au facut obiectul licitatiilor, cat si increderii acordate autoritatilor contractante in instrumentele bursiere", a mai spus Filipoiu.

Luna februarie a fost cea mai activa perioada de tranzactionare, cu un volum care a depasit 84 milioane de dolari (68,2 mil. euro).

Principalele proceduri de achiztie si de vanzare au vizat produsele petroliere, reziduurile, anvelopele, dar si serviciile de evaluare active sau consumabile.

CFR Calatori a fost cel mai activ ordonator al ringului bursier, cu o valoare de tranzactionare de 68 de milioane de dolari (55 mil. euro), urmat de SNTFM CFR Marfa, care a ordonat proceduri de aproximativ 60 de milioane de dolari (48,7 mil. euro) si Regia Autonoma de Transport Bucuresti cu aproape 32 milioane de dolari (26 mil. euro) tranzactionati.

Reteaua terminalelor BRM s-a extins in ultimele sase luni prin inca doua puncte de lucru la Alexandria si Targu Mures, ajungand la un total de 12 terminale la nivel national.

"Noile terminale lansate pot tranzactiona, conform legislatiei si a regulamentelor BRM, orice tip de marfa fungibila si nonfungibila, si in acelasi timp, acestea pot organiza licitatii pentru atribuirea de servicii si lucrari", spune Filipoiu. El a mai precizat ca in acest an BRM isi propune extinderea retelei de terminale si la Bacau, Giurgiu, Slobozia, Focsani, Baia-Mare si Arad.

Celelalte terminale operationale au tranzactionat marfuri fungibile in valoare de aproximativ 22 milioane de dolari.

Printre cele mai active terminale ale BRM in teritoriu sunt cele din Cluj si Ploiesti, cu valori de tranzactionare de 4,3 milioane de dolari (3,5 mil. euro), respectiv 4,1 milioane de dolari (3,3 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO