Eveniment

Un sfert din medici ar vrea la munca in strainatate

Un sfert din medici ar vrea la munca in strainatate

Romania inregistreaza un deficit de peste 20.000 de cadre medicale

11.03.2008, 20:37 18

Aproape un sfert din medicii activi au depus anul trecut cerere la Ministerul Sanatatii pentru a pleca sa munceasca in strainatate, a declarat pentru ZF Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor.
"In urma cu 3-4 ani, cand a inceput exodul medicilor si al asistentelor din Romania in strainatate, aveam 45.000 de cadre medicale inregistrate. Comparativ, in 2007 aveam 44.000 de medici si asistente, iar din acestia 11.000 erau medici rezidenti si 10.000 se aflau in prag de pensionare. Cred ca daca am avea la nivel national macar numarul de medici inregistrat cu ceva timp in urma, lucrurile ar sta destul de bine in sistemul sanitar", a mentionat Cinteza.
El spune ca solutiile care ar putea sa-i impiedice pe medicii romani sa aleaga calea strainatatii sunt reprezentate de o majorare a salariilor, dar si de modernizarea spitalelor si a aparaturii existente in tara.
"Un medic specialist castiga in Romania circa 300-400 de euro, iar in Occident primeste 5.000 de euro. Nu putem oferi astfel de salarii, dar daca ar primi macar 1.500 de euro, cat se castiga in Ungaria, nu cred ca ar mai alege sa plece. In plus, medicii specialisti aleg sa profeseze peste hotare si pentru ca in tara nu au cu ce sa lucreze", a mai spus presedintele Colegiului Medicilor.
Data fiind migratia medicilor autohtoni, Romania, ca natiune, ar putea experimenta o amenintare serioasa in urmatorii ani, considera si doctorul Ovidiu Popescu, regional general manager Central Europe & Israel la Abbott Laboratories. "Un prim efect negativ care imi vine in minte va fi cresterea consumului de medicamente, in special a OTC-urilor (n. red.- medicamente eliberate fara prescriptie medicala). Cu alte cuvinte, romanii nu vor mai avea acces la medic si vor fi nevoiti sa cumpere mai multe medicamente fara reteta", subliniaza Popescu.
Oficialul Abbott Laboratories spune ca Romania se incadreaza in peisajul european al deficitului de medici, dar apreciaza ca situatia autohtona este mult mai dramatica decat in alte state.
"Recent, am fost in Estonia si Slovacia si am constatat aceeasi problema, chiar daca mai putin evidenta decat in Romania", afirma Popescu.
El este de parere ca medicii romani care aleg sa profeseze peste hotare nu sunt nemultumiti doar de salarii, ci si de evolutia economica, per ansamblu.
"Cred ca ar trebui investit mult mai mult in domeniile educatiei si in cel al sanatatii din Romania pentru ca un stat care are aceste doua componente foarte puternice sta bine si din punct de vedere economic. Dovada faptului ca in Romania se investeste insuficient in educatie este reprezentata de calitatea slaba a absolventilor facultatilor de medicina", spune Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO