Eveniment

Unde se platesc cele mai mari salarii, dupa Capitala

Unde se platesc cele mai mari salarii, dupa Capitala

Click pentru imaginea intreaga

26.02.2007, 18:48 28

Salariul mediu net in Capitala a fost anul trecut cel mai mare din toata tara, adica de 323 de euro (in crestere cu 19%) fata de media nationala de 245 de euro, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS). Astfel, angajatul mediu din Bucuresti a castigat anul trecut un salariu cu o treime mai mult decat media pe tara. Judetul Ilfov urmeaza indeaproape in acest clasament, cu un salariu de 286 de euro, in crestere cu 27%.
Salariile mai mari din Bucuresti si Ilfov se explica prin investitiile masive facute in aceasta zona in ultimii ani. Conform statisticilor Bancii Nationale, Capitala a monopolizat peste 60% din investitiile straine de 31 de miliarde de euro efectuate in Romania din 1990 si pana in prezent. In acelasi timp, Bucurestiul si Ilfovul reprezinta zona in care s-au creat 45% dintre cele aproximativ 324.000 de locuri de munca nou aparute in ultimii 2 ani.
Prin urmare, investitorii care vin in Bucuresti si Ilfov, majoritatea fiind companii multinationale, platesc si cele mai mari salarii din tara, dupa cum arata statisticile.
In afara angajatilor din Capitala, cel mai bine platiti sunt salariatii din Gorj, cu 279 de euro lunar, adica o suma cu 14% mai mare decat media nationala la nivelul anului 2006.
In clasament urmeaza Clujul, Doljul, Bacaul si Constanta. Conform INS, doar noua judete au raportat anul trecut salarii mai mari decat media nationala. In plus, 15 judete au raportat in 2006 un salariu mediu net mai mic decat media nationala din 2005.
In 2006, salariul mediu net pe economie a crescut cu 20% in euro, pana la 245 de euro, fata de nivelul de 204 euro din 2005. Cea mai mare crestere salariala au inregistrat-o angajatii din judetul Ialomita (45% in euro), Salaj (33%), Bacau (32%) si Vaslui (30%).
La polul opus se situeaza tot un judet din Moldova, Neamtul, unde salariul mediu a crescut cu doar 6% in euro anul trecut, pana la 180 de euro. In acelasi timp, judetul Neamt este pe ultimul loc si in topul salariilor, angajatii de aici avand un venit mediu lunar cu 27% sub media nationala.
De altfel, Moldova este cea mai saraca regiune a Romaniei, dar si a Uniunii Europene, dupa cum reiese din informatiile Eurostat, divizia statistica a Uniunii Europene. La capitolul Produs Intern Brut pe cap de locuitor, folosit frecvent pentru masurarea avutiei intre regiuni, Moldova atingea anul trecut un nivel de aproape opt ori mai mic decat media europeana si de trei ori mai mic decat cea mai dezvoltata regiune (Capitala).
Daca media celor 27 de state membre era de 23.300 de euro PIB pe cap de locuitor in 2006, acelasi indicator in Romania nu depasea 4.500 de euro. In Moldova, PIB pe locuitor era de 3.000 de euro, iar in regiunea Capitalei depasea usor 9.000 de euro, conform Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO