Eveniment

Ungureanu: Nu s-a discutat niciodata despre retragerea trupelor din Irak

06.05.2005, 19:05 19

Romania nu a discutat niciodata despre retragerea trupelor din Irak, a declarat ministrul de externe Razvan Ungureanu, in ciuda faptului ca rapitorii celor trei ziaristi romani au cerut acest lucru, relateaza Reuters.

Acesta este primul raspuns oficial pe care autoritatile il dau revendicarii formulate de cei care ii tin ostatici pe jurnalistii romani.

Aflat in vizita in Statele Unite, seful diplomatiei romane a adaugat ca "nu s-a discutat niciodata la nivel politic" despre retragerea celor 800 de militari romani din Irak. "Planurile noastre nu vor fi umbrite de cele ale rapitorilor. Nu legam aceste doua subiecte unul de celalalt. Sunt doua probleme diferite. Prima este sa-i aducem pe acesti cetateni inapoi acasa si cealalta problema a implicarii militare a Romaniei in Irak este un subiect cu totul diferitÕÕ, a spus Ungureanu.

Potrivit aceleiasi surse, oficialul roman a refuzat sa precizeze daca autoritatile de la Bucuresti sunt in contact direct cu rapitorii sau daca

s-a discutat despre o eventuala recompensa.

Ministrul de externe a confirmat insa ca jurnalistii sunt teferi, informatie pe care a oferit-o si presedintele Traian Basescu. Acesta a confirmat, miercuri seara, la doua posturi de televiziune, ca agravarea situatiei din Irak duce la deteriorarea contactelor cu gruparea care ii detine pe cei trei ziaristi rapiti. El a spus ca "lucrurile s-au complicat extrem de puternic" in cazul ziaristilor dupa alegerea noului guvern irakian, in contextul actiunilor declansate de coalitie si fortele irakiene. Ulterior, presedintele a precizat ca afirmatiile sale nu se refereau la starea fizica a ziaristilor, ci la situatia din Irak.

Basescu a declarat pentru PRO TV ca in ultimele doua zile autoritatile au avut dificultati mari in stabilirea contactelor cu gruparea care ii detine pe ziaristi, precizand ca au reusit restabilirea acestora.

"Imbucurator este doar faptul ca am reusit sa le stabilim, dar deteriorarea situatiei din Bagdad cu rezonanta in tot Irakul nu este un lucru de natura sa nu ne ingrijoreze", a spus seful statului.

Intrebat daca autoritatile romane au primit un raspuns la apelul pentru eliberarea jurnalistei Marie-Jeanne Ion, Basescu a afirmat: "Daca as putea sa vi-l spun, ar fi foarte bine. Deocamdata face parte din discretia cu privire la negocierile legate de eliberarea celor trei cetateni romani. Ce va pot spune - si asta-i tot legat de interventiile clerului - nu au existat cetateni ai vreunui stat pentru care sa se fi facut mai multe interventii de la nivelul clerului decat pentru grupul de cetateni romani detinut in momentul de fata de o grupare din Irak.

Presedintele a aratat ca si alte structuri ale clerului, si din Arabia Saudita, si din alte zone ale lumii, inclusiv ziaristii irakieni, au facut apel pentru eliberarea jurnalistilor romani. "Sa speram ca toate lucrurile acestea vor contribui pana la urma la eliberarea celor trei cetateni romani", a afirmat Basescu.

El s-a declarat in continuare optimist in privinta eliberarii ziaristilor rapiti in Irak. "Sunt intotdeauna optimist! Daca ma luam dupa inteligentii care s-au tot perindat pe la televiziuni, as fi renuntat demult! Sunt optimist!", a spus Basescu.

Ziaristii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ohanesian au fost rapiti la 28 martie, la Bagdad, impreuna cu insotitorul lor, Mohamed Munaf.

Ultimul semnal de la rapitori a venit in 26 aprilie, cand postul de televiziune Al-Jazeera a transmis o inregistrare video cu cei trei jurnalisti care plangeau. In inregistrare, cei trei aveau alta vestimentatie decat in imaginile prezentate anterior. Atat Mohamad Munaf, cat si cameramanul Sorin Miscoci erau imbracati in haine portocalii si aveau capetele acoperite, iar Ovidiu Ohanesian era ras pe cap.

La o zi dupa prezentarea inregistrarii, autoritatile romane au solicitat prelungirea termenului limita acordat de gruparea care ii detine pe cei trei jurnalisti. In aceeasi zi, autoritatile au cerut, in contactele pe care le-au avut cu grupul care-i detine pe cei trei ziaristi romani rapiti in Irak, sa fie eliberata neconditionat Marie Jeanne Ion, pentru continuarea discutiilor.

miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO