Eveniment

UniCredit: Investitiile straine au ajutat industria sa isi consolideze potentialul de export

UniCredit: Investitiile straine au ajutat industria sa isi consolideze potentialul de export

Fabio Mucci, analist de cercetare al UniCredit: Datele arata o corelatie puternica intre sectoarele industriale care au atras cele mai multe investitii straine in ultimii ani si cele care isi dezvolta acum capacitatea de export.

20.03.2007, 20:01 18

Sectoarele industriale care au atras cele mai multe investitii in ultimii ani sunt si cele care vor exporta cel mai mult in perioada urmatoare, arata un studiu al bancii UniCredit.
Pana acum, investitiile intrate in tara in ultimii ani au contribuit la integrarea industriala, sectoarele care au fost tintite de investitii incepand acum sa dea semne de crestere a competitivitatii, arata studiul citat.
"Datele arata o corelatie puternica intre sectoarele industriale care au atras cele mai multe investitii straine in ultimii ani si cele care isi dezvolta acum capacitatea de export si competitivitatea", comenteza Fabio Mucci, analist de cercetare al UniCredit. El spune ca Romania isi construieste acum potentialul de export, ca urmare a investitiilor din ultimii ani, pentru a contrabalansa cresterea deficitelor externe.
Volumul investitiilor straine directe se va mentine ridicat in urmatorii trei ani, astfel ca Romania va inregistra cel putin sase ani consecutivi cu investitii straine anuale de peste 5 mld. euro, concluzioneaza specialistii bancii italiene UniCredit. Conform estimarilor acestora, intrarile de capital de aceasta natura vor fi de circa 5,6 miliarde de euro anul acesta, 5,5 mld. euro in 2008 si circa 5,3 mld. euro in 2009.
Deficitul de cont curent mare si in crestere ramane principala preocupare a Romaniei in urmatorii ani, afirma Mucci. Anul trecut, deficitul extern a fost de aproape 10 mld. euro (10,3% din PIB), iar analistii UniCredit vad posibila o adancire de pana la 11,5% din PIB a acestuia in cursul acestui an, pana la 12,4 mld. euro. Cresterea ar insemna un ritm de 25%, dupa majorarea de 45% de anul trecut.
Problema vine din faptul ca finantarea deficitului de cont curent prin investitii straine se va reduce drastic anul acesta, de la 90% in 2006 la circa 45%-50% in 2007, estimeaza UniCredit.
"Desi nu exista riscuri semnificative in acest moment, deficitul extern ramane principalul motiv de preocupare din economie. Finantarea acestuia se poate face sustenabil prin investitii, fonduri europene si datorie", spune Mucci. In acelasi timp, finantarea acestuia prin datorii pe termen scurt este cea mai nesigura metoda. "Datoria pe termen scurt este cea mai volatila componenta prin care se poate finanta deficitul extern", afirma el.
In ultimii ani, Romania si-a orientat exporturile catre produse cu valoare adaugata mare, ca urmare a modernizarii si restructurarii din industrie, dar si din cauza concurentei produselor mai ieftine de provenienta asiatica. Astfel, produsele industriei usoare (textile, confectii, pielarie, incaltaminte) au pierdut prim-planul productiei si exporturilor, in timp ce industriile auto, de comunicatii, serviciile financiare si altele au crescut puternic si isi mentin potentialul.
Conform studiului UniCredit, cele mai dinamice sectoare din economie sunt comertul, constructiile si real-estate-ul (care vor continua sa atraga investitii straine semnificative), urmate de industria prelucratoare, serviciile financiare si de telecomunicatii. La polul opus se situeaza industria de textile si confectii, pielaria si incaltamintea, dar si industria extractiva.
Pentru 2007, scenariul economic estimat de UniCredit pentru Romania indica o crestere economica de 6% (fata de 7,7% in 2006 si prognoza oficiala de 6,5% pentru anul acesta), o inflatie medie de 4,8% (fata de 6,6% in 2006 si prognoza oficiala de 4,3%), un deficit bugetar de 2,3% din PIB (fata de 1,7% din PIB in 2006 si prognoza oficiala de 2,8%) si un curs de schimb de 3,37 de lei pentru un euro la finele acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO