Eveniment

UniCredit vede economia incetinind, in timp ce BCR anticipeaza o accelerare

UniCredit vede economia incetinind, in timp ce BCR anticipeaza o accelerare

Click pentru imaginea marita

06.05.2008, 19:04 15

In timp ce BCR, cea mai mare banca locala, vede o accelerare usoara a cresterii economice anul acesta, la 6,1% fata de 6% cat a fost in 2007, analistii UniCredit considera ca ritmul va incetini la 5,5%. Pentru anul viitor UniCredit anticipeaza o crestere a economiei cu numai 5%, spre deosebire de analistii BCR, care se asteapta la o mentinere a pasului la 6%.
Analistii BCR asteapta pentru anul acesta o crestere a investitiilor straine directe, la 7,8 miliarde de euro, fata de nivelul de 7 miliarde de euro inregistrat in 2007, pe fondul atragerii de fonduri in industrie, dar si al finalizarii unor privatizari.
"Avand in vedere valoarea ridicata inregistrata de investitiile straine directe in primele doua luni din acest an, de 1,2 miliarde euro, si perspectivele bune pentru restul anului, am revizuit in crestere estimarea pentru finalul anului la 7,8 miliarde euro. Estimarea se bazeaza si pe veniturile care se pot incasa in anul 2008 in urma privatizarii unui numar de aproximativ 60 de societati comerciale de stat", arata cea mai recenta editie a studiului "Sinteze macroeconomice", realizat de departamentul de cercetare al BCR.
Spre deosebire de Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, Romania a inceput sa atraga investitii straine directe semnificative, respectiv fluxuri anuale de peste cinci miliarde de euro, abia dupa anul 2004, o prima consecinta a acestei intarzieri in atragerea de fonduri in industria prelucratoare fiind dezechilibrul puternic dintre importuri si exporturi din ultimii ani, ceea ce a determinat aparitia unui deficit comercial semnificativ.
Analistii noteaza ca abia in acest an investitiile straine directe incep sa produca efectele scontate prin cresterea exporturilor si incetinirea importurilor in urma orientarii cererii consumatorilor spre bunuri produse in tara.
"Cu toate acestea, recentele greve din sectorul privat ar putea sa schimbe perceptia investitorilor straini asupra Romaniei, iar pe termen mediu si lung Romania nu va mai fi privita ca o destinatie ieftina pentru afaceri. Cererile salariale din sectorul privat pot conduce la presiuni inflationiste, iar un element foarte important in prezent este mentinerea acestor cereri in sfera sectorului privat fara o propagare catre sectorul public", considera analistii BCR.
In acelasi timp, economistii BCR sunt de parere ca o eventuala mentinere a rezultatelor pozitive din primele doua luni ale anului in ceea ce priveste soldul balantei comerciale ar putea determina o reajustare, in sensul scaderii, a previziunilor privind ponderea deficitului comercial in PIB.
"Totusi, in ceea ce priveste deficitul de cont curent se pot identifica unele riscuri in 2008, precum adancirea deficitului balantei veniturilor ca urmare a iesirilor de dividende si a platilor de dobanzi si o posibila incetinire a transferurilor curente nete ca urmare a sumelor repatriate din Romania de catre muncitorii straini si a unei posibile incetiniri economice a Italiei si a Spaniei, tari din care provin cele mai mari sume trimise in tara de angajatii romani", se arata in raport.
Analistii UniCredit sunt insa de parere ca deficitul de cont curent se va adanci la 14,2% din PIB in acest an, comparativ cu 13,9% din PIB, nivelul la care ajunsese in 2007. In 2009 si 2010 ar urma o temperare a deficitului, la 13,5% respectiv, 12,8% din PIB.
De asemenea, ponderea investitiilor straine directe in PIB va avea, pana in 2010, un ritm descrescator, ajungand la 3,5%, fata de 4,5% in acest an.
Si in privinta inflatiei anuale analistii romani sunt optimisti, anticipand o incetinire inca din luna aprilie, cand ar urma sa coboare la 8,5%. In acest context, ei se asteapta ca BNR sa nu mai majoreze dobanda peste nivelul actual, de 9,5% pe an. In schimb, economistii UniCredit vad dobanda cheie la leu urcand la 10% pe an, in conditiile in care inflatia anualizata ca ramane la un nivel destul de ridicat, de 7,4% la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO