Eveniment

Unicredit vede o crestere a PIB de 5,8% in T3

22.11.2007, 18:08 12

Economia a crescut cu aproximativ 5,8% in trimestrul al treilea si cu acelasi ritm dupa primele noua luni ale anului, estimeaza economistii bancii italiene Unicredit, in cadrul raportului bilunar de cercetare.
In prima jumatate a anului, economia (Produsul Intern Brut) a crescut cu 5,8% (conform datelor oficiale), iar ritmul estimat de Unicredit semnifica de fapt o mentinere a vitezei de crestere a economiei.
Prognoza oficiala de crestere economica a Romaniei este de 6,1% pentru intreg anul, estimarea fiind redusa de la 6,5% (nivelul anticipat in primavara) din cauza secetei de anul acesta.
Economistii Unicredit estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5,9% in decembrie, comparativ cu tinta de 4% (plus sau minus un punct procentual) a Bancii Nationale. De altfel, chiar si BNR a admis recent ca tinta de inflatie este compromisa, in conditiile secetei care a dus inflatia la 6,84% la finele lunii octombrie.
Banca Nationala a majorat luna trecuta dobanda de politica monetara de la 7% la 7,5% pe an, nivel pe care analistii Unicredit il vad neschimbat pana la mijlocul anului viitor.
Raportul bilunar al Unicredit noteaza ca dezechilibrele macroeconomice ale Romaniei s-au adancit in ultima perioada, ceea ce pune presiune continua pe cursul de schimb al monedei nationale. Numai in ultima saptamana leul a pierdut 5%, spun economistii Unicredit. Ieri, cursul oficial a depasit 3,53 lei pentru un euro, conform Bancii Nationale.
Cat priveste politica fiscal-bugetara, analistii Unicredit estimeaza ca deficitul bugetar va atinge 1,2% din PIB anul acesta. Tinta oficiala de deficit bugetar a Guvernului a fost recent modificata in jos, de la 2,7% din PIB la 2,4%, in timp ce specialistii Unicredit estimeaza un nivel la jumatate. Altfel spus, analistii bancii italiene nu cred in capacitatea Guvernului de a-si respecta programul de cheltuieli publice pana la sfarsitul acestui an, ceea ce ar putea rezulta intr-un deficit bugetar sub asteptari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO