Eveniment

Unul din trei romani apeleaza la servicii medicale private

04.05.2007, 19:03 26

Ponderea romanilor din mediul urban care au apelat la sistemul privat de sanatate a crescut la 27% anul trecut, fata de 22% in 2002, in conditiile in care ponderea celor care au mers pe mana sistemului public de sanatate a scazut la 73% de la 78% in 2002, releva un studiu realizat de compania de cercetare Daedalus Consulting. Datele se refera la situatiile in care persoanele au avut probleme de sanatate.
"Fata de anul 2002 a crescut orientarea catre sistemul privat de sanatate pe fondul a trei factori majori: cresterea veniturilor, mai ales in ultimele luni, devoltarea pietei clinicilor private si perceptia unor servicii de calitate scazuta in cadrul sistemului public de sanatate", a declarat Anca Amariei, researcher client service al Daedalus Consulting.
Piata serviciilor medicale private este estimata de catre principalii jucatori de profil la circa 200 mil. euro, si beneficiaza de un ritm de crestere anual de peste 15%. Bucurestiul concentreaza peste 50% din aceasta piata, iar aici ritmul de crestere poate ajunge si la 40%.
Doua spitale private de dimensiuni mai mari sunt operationale in prezent pe plan local, ambele in Bucuresti: Euroclinic si Life Memorial Hospital.
"Trendul de crestere a utilizarii serviciilor de pe piata clinicilor private se va mentine cel putin in urmatorii doi ani in special datorita cresterii numarului de clinici private preconizate pentru aceasta perioada. Aceasta tendinta este sustinuta in continuare si de cresterea continua a salariilor romanilor", a mai precizat Anca Amariei.
In Bucuresti exista un procent mai mare al situatiilor in care s-a apelat la sistemul privat de sanatate, 44,6%, fata de 26% in Muntenia, 24,6% in Moldova, 22,8% in Ardeal si 20,8% in Banat, se mai arata in studiu. "21% dintre romanii care au fost la medic in ultimul an au oferit 'atentii' medicului, acestea avand o valoare medie de 32 de euro. Romanii ofera atentii medicilor indiferent daca merg in sistemul public sau privat de sanatate", se mai arata in studiu. Media problemelor de sanatate in ultimele 12 luni a fost de 1,65 fata de 1,9 in 2002. Mai mult de jumatate din populatia urbana (54%) a avut in ultimul an probleme de sanatate care, dupa parerea lor, necesitau ajutorul sau interventia unui medic.
"Dintre cei care au avut probleme de sanatate in ultimul an, 75% au apelat la medic in toate situatiile, fata de 66% in 2002, iar 14% au apelat la medic pentru rezolvarea doar a unei parti dintre afectiuni, fata de 23% in 2002. 11% dintre romanii din mediul urban nu au apelat deloc la medic cand au avut o problema de sanatate", mai arata studiul Daedalus.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.080 de respondenti, in perioada 10-21 februarie 2007 si are o marja de eroare de plus/minus 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO