Eveniment

UPDATE: Nouă erupţie vulcanică în Islanda. Spaţiul aerian islandez a fost închis

Nouă erupţie vulcanică în Islanda

Autor: Mediafax

22.05.2011, 11:04 627

Spaţiul aerian islandez a fost închis temporar, duminicădimineaţa, din cauza erupţiei vulcanului Grimsvoetn, cel mai activdin ţară, care a declanşat un imens nor de fum, au anunţatautorităţile aeroportuare (Isavia).

"Aeroportul Keflavik, principalul nostru aeroport internaţionalse închide. Spaţiul aerian se închide", a declarat pentru AFPpurtătoarea de cuvânt a Isavia, Hjordis Gudmundsdottir, cu puţintimp înainte de ora 09.00 GMT (12.00 ora României).

Această măsură ar urma să fie valabilă "cel puţin în oreleurmătoare", potrivit purtătoarei de cuvânt, care a declarat că unnou anunţ va fi făcut la ora 12.00 GMT (15.00 ora României).

Vulcanul Grimsvoetn a intrat, sâmbătă, în erupţie, sub cel maimare gheţar din Islanda, au anunţat serviciile de meteorologieislandeze, precizând că un nor mare de fum s-a ridicat deasupracraterului, informează Mediafax.

"O erupţie a început la Grimsvoetn şi a fost trimis un avionpentru a strânge mai multe informaţii", a declarat pentru AFP unmeteorolog, Haraldur Eirkisson.

"Un nor se ridica deasupra Grimsvoetn în jurul orei 19.00 GMT şichiar înainte de ora 20.00 GMT atinsese o altitudine de 11kilometri", a adăugat el.

Un alt meteorolog de la acelaşi serviciu de meteorologie,Fridjon Magnusson, a declarat că după două ore, coloana de fum seridicase la o altitudine de 20 de kilometri.

Vulcanul Grimsvoetn se află sub gheţarul Vatnajoekull (sud-estulIslandei). Acesta este vulcanul cel mai activ din Islanda, elînregistrând nouă erupţii în perioada 1922-2004. Citiţi mai multepe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO