Eveniment

Vanarea investitorilor pentru Dracula Park, dupa 15 mai

23.04.2003, 00:00 28

Procesul de atragere a investitorilor pentru amenajarea Dracula Park va incepe dupa data de 15 mai, cand urmeaza sa fie finalizat studiul de fezabilitate realizat de compania britanica PricewaterhouseCoopers, a declarat ieri ministrul turismului Dan Matei Agathon. Potrivit declaratiilor anterioare ale ministrului, studiul ar fi trebuit sa fie terminat de cateva luni.
"Practic, conceptul parcului este gata si stim cum va arata. Dupa studiu, PricewaterhouseCoopers vor aduce investitori, in baza contractului semnat, dar vom cauta si noi fonduri de investitii, oameni de afaceri sau companii interesate sa participe la proiect", a spus Agathon.
PricewaterhouseCoopers a decis, in baza unui studiu de prefezabilitate, mutarea locatiei Dracula Park de la Sighisoara la Bucuresti, parcul urmand sa fie amenajat in zona Snagov. Concluziile preliminare ale studiului de fezabilitate realizat de aceeasi firma au fost discutate de ministrul turismului in cadrul unei intalniri cu Judy Clark, presedintele diviziei internationale a PwC. Potrivit declaratiilor anterioare ale ministrului, studiul de fezabilitate urma sa fie finalizat in luna martie.
Parcul va fi amplasat pe un teren de circa 200 de hectare, langa Snagov, care apartine Regiei Autonome Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAAPPS).
Consiliul de administratie al societatii Fondul de Dezvoltare Turistica Sighisoara (FDTS), firma care administreaza proiectul, urma sa se intruneasca ieri pentru a aproba o serie de modificari in componenta. "Am solicitat marilor investitori care au cumparat actiuni la Dracula Park sa completeze Consiliul de Administratie pentru a se implica mai bine in proiect", a precizat Agathon.
Pentru atragerea surselor de finantare necesare inceperii lucrarilor la acest proiect, FDTS a derulat in perioada decembrie 2001-aprilie 2002 o oferta publica de actiuni in urma careia a atras fonduri de peste trei milioane de dolari. Printre investitorii importanti care au achizitionat actiuni in cadrul ofertei, in schimbul unor avantaje ulterioare in cadrul parcului, se numara producatorul de bere Brau Union si cel mai mare producator de bauturi racoritoare din lume Coca-Cola.
Potrivit proiectului initial, parcul ar avea nevoie de investitii de peste 30 de milioane de dolari. Recent, ministrul turismului declara ca investitia minima pentru constructia Dracula Park ar fi de 15 mil. $.
Incasarile Romaniei din activitatea de turism international ar putea creste in acest an cu 10% fata de nivelul inregistrat in 2002, ajungand la 700 milioane de dolari, a spus ministrul turismului, Dan Matei Agathon. Anul trecut, veniturile rezultate din aceasta activitate au insumat 612 milioane de dolari, desemnand o majorare de 21,5% fata de anul precedent. Spre comparatie, Ungaria are venituri de cel putin patru ori mai mari, iar Romania este depasita la acest capitol si de Bulgaria. Potrivit estimarilor ministerului de resort, Romania a atras, in 2002, peste 1,03 milioane de vizitatori din Uniunea Europeana fata de 981.007 in anul 2001. Pe litoral, au fost inregistrati 57.162 de turisti straini, comparativ cu 44.469 de persoane in 2001. "Sezonul de iarna 2002/2003 a fost cel mai bun din ultimii ani, fiind inregistrata o majorare de 25% a numarului de turisti in statiunile romanesti", a mentionat Agathon.
Partiile de schi de pe Valea Prahovei ar putea fi dotate, in sezonul de iarna 2003/2004, cu instalatii de transport pe cablu moderne, investitiile urmand sa fie realizate in baza unei colaborari dintre Ministerul Turismului, autoritatile locale si compania austriaca Doppelmayr. "Instalatiile asigurate de firma austriaca sunt complet noi si ar putea fi importate printr-un contract de leasing, pe o perioada de 6 -10 ani. Ministerul Turismului va cofinanta primariile incluse in programul A¤Superschi in CarpatiAY pentru a putea achita ratele", a declarat Dan Matei Agathon. Ministrul s-a intalnit, saptamana trecuta, la Viena, cu conducerea companiei Doppelmayr in vederea identificarii unor posibilitati de finantare pentru achizitionarea de instalatii de transport pe cablu, in sistem de leasing. Reprezentantii firmei Doppelmayr s-au aratat dispusi sa colaboreze atat cu Ministerul Turismului, cat si cu alte institutii. Firma austriaca a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de 384 milioane de euro, fiind reprezentata prin filiale in 121 de tari. Firma are 1.800 de angajati si detine 77% din piata Austriei in domeniul transportului pe cablu, 85% in Elvetia, 75% in Germania si 60% in SUA. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO