Eveniment

Vasile Nicula, şeful Comisiei de buget din Senat: „Audierile pentru conducerea ASF se fac în câteva ore. Numai să avem candidaţi“

Vasile Nicula, PSD: „Până astăzi (duminică - n. red.) nu mi s-a comunicat niciun nume de candidat pentru funcţia de preşedinte al ASF“. Acum două săptămâni, senatorul a cerut conducerii ASF să-şi taie bonusurile şi primele, în caz contrar vor fi demişi. Sursa foto: Victor Ciupuliga

Vasile Nicula, PSD: „Până astăzi (duminică - n. red.) nu mi s-a comunicat niciun nume de candidat pentru funcţia de preşedinte al ASF“. Acum două săptămâni, senatorul a cerut conducerii ASF să-şi taie bonusurile şi primele, în caz contrar vor fi demişi. Sursa foto: Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Pricop

24.03.2014, 00:07 716

Vasile Nicula, senator PSD şi preşedintele Comisiei de buget de la Senat, spune că aşteaptă să fie depuse candidaturi pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), având în vedere că pe 3 aprilie expiră interimatul lui Daniel Dăianu, cel care a preluat conducerea instituţiei după arestarea lui Dan Radu Ruşanu.

Premierul Victor Ponta şi cei care conduc coaliţia de guvernare continuă să caute în piaţă candidaţi pentru funcţia de preşedinte al ASF, după ce Nicolae Dănilă, bancher cu experienţă şi membru în consiliul de administraţie al BNR, ar fi refuzat poziţia.

„Până astăzi (n.red. - duminică) nu mi s-a comunicat niciun nume de candidat pentru funcţia de preşedinte al ASF. La comisia de buget de la Senat nu a fost depusă nicio candidatură. Termenul limită pentru a găsi un nou preşedinte la ASF e 3 aprilie. Audierile candidaţilor pentru conduerea ASF se fac în câteva ore. Numai să avem candidaţi“, a spus Nicula pentru ZF.

Pentru ca până pe 3 aprilie plenul renunit al Parlamentului să valideze viitorul preşedinte al ASF, ar trebui că în această săptămână cele patru comisii de specialitate (de buget şi economice) de la Senat şi Camera Deputaţilor să audieze candidaţii.

Postul de preşedinte al ASF este plătit cu 14.000 de euro/lună, salariu chiar mai mare decât cel pe care îl încasează omolgul polonez care supravghează o piaţă de 60 de ori mai mare. Cu toate acestea, până acum nimeni nu şi-a depus oficial candidatura.

Între timp însă două noi nume sunt cercetate în dosarul „Carpatica Asig“, cel în care au fost arestaţi fostul preşedintele Dan Radu Ruşanu şi Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul ASF.

Vineri, 21 martie, potrivit Medifax, vicepreşedintele ASF responsabil de asigurări Corneliu Moldoveanu şi avocatul Dan Odobescu au fost puşi sub urmărie în dosarul „Carpatica Asig“ de DNA, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, respectiv complicitate la această infracţiune. Corneliu Moldoveanu este cercetat pentru infracţiunile de folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infrac­ţional organizat (sub forma sprijinirii).

Moldoveanu a preluat funcţia de vicepreşedinte al ASF în noiembrie, în locul lui Daniel Tudor, care a fost înlăturat pe cale legislativă de la conducere. Moldoveanu a mai fost în conducerea fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). El a fost numit membru al CSA în iunie 2006, fiind susţinut de PRM, poziţie pe care a ocupat-o timp de cinci ani şi patru luni. La alegerile din toamna lui 2011, Moldoveanu nu a mai obţinut loc în organigrama CSA, însă în 2013 a revenit în prim-plan, fiind iniţial numit membru neexecutiv în cadrul ASF. 

În vârstă de 40 de ani, el a absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) în 1997 şi a urmat un EMBA la Conservatoire National des Arts et Metiers, în Franţa. După absolvirea facultăţii s-a angajat la grupul Gelsor, controlat de Sorin Ovidiu Vântu, ca analist financiar.

În perioada 2003-2006 a ocupat po­zi­ţia de şef al Departamentului de Analiză Financiară din cadrul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Dan Odobescu, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti, este urmărit penal, în acelaşi dosar, pentru complicitate la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite şi constituirea unui grup infracţional organizat (sub forma sprijinirii). Dan Odobescu este de anul trecut acţionarul majoritar al companiei de asigurări City Insurance, unul dintre sponsorul echipei de fotbal Steaua dar şi al echipe naţionale de fotbal. Odobescu a fost timp de doi ani, până în 2006, directorul general al companiei de asigurări Unita (actuala Uniqa). Odobescu, care este cumnatul fostului premier Adrian Năstase, a fost propus în 2011 de Uniunea Social Liberală (USL) pentru un post de membru în Consiliul fostei Comisii de Supraveghere a Pensiilor Private, dar nu a primit avizul parlamentarilor.

Cu mai puţin de un an de funcţionare, ASF este cel mai mare eşec instituţional. ASF ar fi trebuit să fie echivalentul BNR pe piaţa serviciilor financiare nonbancare. Niciodată nu s-a mai întâmplat ca şefii unei autorităţi de supraveghere să fie arestaţi sau cercetaţi de DNA, aşa cum s-a întâmplat cu trei dintre conducătorii ASF.

De asemenea, procurorii DNA au anunţat vineri, potrivit Mediafax, că au extins urmărirea penală faţă de fostul preşedinte Dan Radu Ruşanu, arestat preventiv, pentru infracţiunea de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, pe lângă infracţiunile reţinute anterior în sarcina sa, respectiv constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi influenţarea declaraţiilor.

Anchetatorii au mai dispus schimbarea încadrării juridice în cazul lui Ruşanu, din favorizarea făptuitorului în favorizare a făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), precum şi schimbarea încadrării juridice, din infracţiunea de influenţarea declaraţiilor, în 11 infracţiuni de influenţarea declaraţiilor, aflate în concurs real, potrivit Mediafax.

Din ordonanţa de extindere a cercetărilor penale, schimbarea încadrării juridice şi începerea urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii potrivit cărora, începând din 28 ianuarie, după efectuarea unor percheziţii la cele trei sedii ale ASF din Bucureşti şi în contextul în care devenise notorie, ca urmare a comunicatelor oficiale ale DNA, punerea sub acuzare a Laurei Chiţoiu, director al Direcţiei Avizări din ASF, a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în cadrul Consiliului ASF, şi a lui Georgel Călin, secretar general al ASF, pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni de serviciu, Dan Radu Ruşanu, la acea dată preşedinte al ASF, a impus, prin intermediul direcţiei resurse umane din cadrul autorităţii, aflată în subordonarea lui nemijlocită, semnarea unor angajamente de confidenţialitate de către o parte semnificativă a salariaţilor instituţiei.

„Potrivit acestor angajamente, angajaţii ASF erau obligaţi să respecte o procedură de furnizare a informaţiilor cu caracter confidenţial. Transmiterea acestor informaţii, de interes pentru o procedură judiciară, solicitate prin dispoziţia procurorului sau a instanţelor, a fost condiţionată de obţinerea acordului scris al preşedintelui ASF“, au precizat procurorii, în documentul citat de Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, în intervalul 28-31 ianuarie, au fost luate angajamente de la 39 de angajaţi ASF, iar din 1 februarie au fost luate alte 11 asemenea angajamente.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO