Eveniment

Venituri bugetare mai mari cu 17% in luna mai

05.06.2007, 19:51 17

Veniturile bugetului consolidat au crescut cu un ritm de 17% aat in luna mai, cat si in total pe primele cinci luni ale acestui an, conform datelor publicate ieri de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
In luna mai, veniturile bugetului public au fost de 9,5 miliarde de euro (2,9 miliarde de euro), in crestere cu 17% in lei fata de luna mai 2006. Cumulat pe primele cinci luni, veniturile au totalizat 45,5 miliarde de lei (13,5 milairde de euro), avand un ritm de 17% fata de primele cinci luni din 2006.
Astfel, bugetul a inceput sa-si revina, in ultimele doua luni, dupa cresterea slaba de venituri din primul trimestru, cand colectarile bugetare au crescut cu doar 8%, din cauza veniturilor slabe din TVA.
Cele mai bune performante la colectare pe primele cinci luni au fost obtinute la impozitul pe venit si salarii, unde Fiscul a incasat cu 44% mai mult decat in anul precedent. De asemenea, la impozitul pe profit, cresterea a fost de 34%.
La polul opus, cu cele mai slabe rezultate, se afla colectarile de taxe vamale, cu o scadere de 62% fata de 2006, pe fondul eliminarii taxelor vamale in comertul cu Uniunea Europeana, principalul partener comercial al Romaniei.
De asemenea, veniturile din TVA au scazut cu 2,5% pe primele trei luni, in revenire fata de primul trimestru (cand scazusera cu 22%) si de primele patru luni (cand aveau un minus de aproape 10%).
O performanta slaba, asemanatoare cu cea de anul trecut, provine de la colectarea de accize, unde plusul este de numai 3% in termeni nominali, adica sub inflatie. Cu alte cuvinte, mai putine bunuri au fost accizate in primele cinci luni din 2007 decat anul trecut.
Pe de alta parte, bugetul de pensii a colectat cu 22% mai mult in primele cinci luni, bugetul de sanatate, cu 21% mai mult, bugetul de somaj, cu 9% mai mult, iar bugetele locale cu 64% mai mult, pe fondul majorarii taxelor si impozitelor locale.

Investitii in crestere in T1

Investitiile din economie (formarea bruta de capital fix) au crescut cu 15,9% in termeni reali in primul trimestru, comparativ cu primele trei luni din 2006, conform dateor publicate ieri de Institutul National de Statistica. Practic, investitiile au continuat sa creasca puternic, cu un ritm comparativ cu cel de anul trecut (16,1%), cand au consemnat cel mai mare ritm din ultimii 11 ani. In schimb, consumul a inregistrat o pierdere de ritm, conform unor date preliminare, nivelul de crestere din T1 urmand sa fie comunicat de INS saptamana aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO