Eveniment

Veste bună de la Statistică: Consumul a luat avânt: plus 5,6% în luna mai

Veste bună de la Statistică: Consumul a luat avânt: plus 5,6% în luna mai

Autor: Cristina Rosca, Claudia Medrega

04.07.2012, 00:08 389

Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a înregistrat în luna mai o creştere de 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în con­diţiile în care pe primele patru luni creşterea fusese de 4%.

Consumul este şansa pentru ca economia României să rămână în teritoriul pozitiv în acest an, în condiţiile în care exporturile nu vor mai putea ajuta PIB-ul ca în anii trecuţi, din cauza problemelor cu care se confruntă zona euro - principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.

Retailerii vorbesc de o creştere a numărului de clienţi şi a numărului de vizite în supermarketuri, vremea frumoasă având un impact favorabil asupra consumului. Iar lunile de vară sunt tradiţional mai bune pentru o serie de produse, precum apa minerală şi berea. Vânzările acestor categorii sunt în unele cazuri chiar cu peste 50% mai mari decât într-o lună normală. În cazul altor categorii de produse vânzările sunt liniare pe tot parcursul anului.

Analiştii se aşteaptă la accelerarea dinamicii de creştere a comerţului cu amănuntul datorită semnalelor dinspre marile lanţuri de retail, precum şi pe fondul creşterii consumului public în apropierea alegerilor locale. Comerţul a revenit în teritoriul pozitiv în ultimul trimestru al anului trecut, după aproape trei ani de declin, şi de atunci a înregistrat creşteri neîntrerupte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO