Eveniment

Victor Kevehazi - KPMG: Integrarea in UE va aduce finantari semnificativ mai mari

Victor Kevehazi - KPMG: Integrarea in UE va aduce finantari semnificativ mai mari

Fondurile de la UE vor avea nevoie de specialisti pentru dezvoltarea de proiecte, spune seful KPMG

25.09.2006, 19:29 50

Romania are resursele necesare pentru integrarea in Uniunea Europeana si va atrage din ce in ce mai multi investitori straini, crede Victor Kevehazi, senior partner in Romania al companiei de consultanta si audit KPMG.
Este pentru prima data cand un top manager din "The Big Four" isi face cunoscuta in mod public opinia asupra impactului economic al integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. In afara de KPMG din "The Big Four" mai fac parte firmele de aydit si consultanta Ernst & Young, Deloitte si PricewaterhouseCoopers
Kevehazi considera ca Romania este un mediu propice pentru investitorii straini, indiferent de domeniul in care acestia activeaza. "A fi in Romania acum si in acest context reprezinta momentul oportun, fie ca esti la inceput de drum in cariera fie ca vrei sa investesti in real estate, IT sau orice alt domeniu. Potentialul Romaniei nu mai este un secret pentru investitori", spune Kevehazi.
Fondurile de la Uniunea Europeana vor crea o nevoie si mai mare de specialisti pentru dezvoltarea de proiecte si pentru folosirea in mod eficient a acestor fonduri, precizeaza Kehevazi. In acelasi timp acestea vor duce la o mai mare transparenta in mediul public, crede el. "Va depinde de autoritatile romane sa pregateasca proiecte corespunzatoare pentru distribuirea acestor fonduri si pentru asigurarea unei capacitati administrative care sa permita folosirea lor eficienta", adauga el.
Referitor la raportul de tara, partenerul KPMG in Romania recunoaste necesitatea imbunatatirii unor sectoare publice sau private.
In primul rand agricultura necesita investitii puternice, intrucat, crede el, printr-o infrastructura rurala mai buna sectorul agricol se va eficientiza.
"Un alt domeniu care va beneficia de finantarea Uniunii Europene este sistemul de sanatate", adauga Kehevazi.
Reprezentantul KPMG a mai punctat faptul ca, odata cu integrarea, se va trece la piata unica europeana, in care nu va exista import si export, ci comert intracomunitar. Aceasta schimbare va avea impact si asupra Codului fiscal. "Pe piata unica europeana, principiul ca TVA-ul se plateste in tara de destinatie ramane in general valabil, dar datorita disparitiei controlului vamal, acesta este insotit deseori de documentatii complexe", adauga el.
Cu toate acestea, Kehevazi se arata optimist cu privire la provocarile carora Romania va trebui sa le faca fata. "Credem in Romania si credem ca tara va putea face fata provocarilor in ianuarie 2007 si in perioada postaderare ce va urma", spune el.
KPMG a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 18 milioane de euro, cu 40% mai mult decat in 2004. KPMG include firmele KPMG Tax, KPMG Romania, HPMG Audit, KPMG Lichidare si KPMG Trustee.
In Romania, KPMG are trei birouri in Bucuresti si unul in Timisoara. Totodata, KPMG isi desfasoara activitatea si in Republica Moldova, avand un birou la Chisinau. KPMG are in Romania si in Republica Moldova 360 de angajati si parteneri.
Piata de audit din Romania a fost evaluata de specialisti la 70-80 de milioane de euro. Anul trecut aceasta piata a crescut pe fondul volumului record de tranzactii, ca urmare a privatizarilor si a deal-urilor private.
KPMG International isi desfasoara activitatea in 144 de tari din intreaga lume si are 104.000 de angajati. Printre clientii KPMG se numara Honda, Carlsberg, Mitstubishi, Bank of Nova Scotia sau MAN din Germania. KPMG International are in acest moment 12 parteneri, dintre care 4 sunt romani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO