Eveniment

Victorie ZF. Seful ANAF a ordonat trecerea automata la 16% pentru microintreprinderi, fara declaratii. Cum comentati?

Victorie ZF. Seful ANAF a ordonat trecerea automata la 16% pentru microintreprinderi, fara declaratii. Cum comentati?
28.01.2010, 23:22 556

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a trimisieri-dimineata la ora 9.00 un ordin catre administratiilefinanciare prin care trecerea de la impozitarea pe venit cu 3%pentru microinprinderi la impozitarea pe profit de 16% se faceautomat si nu mai trebuie depusa nicio declaratie la Fisc dinpartea contribuabililor.

Clarificareavine dupa saptamani de incertitudini pentru detinatorii demicrointreprinderi si pentru reprezentantii administratiilorfiscale. Unele administratii spuneau ca firmele taxate cu 3% pevenit sunt pasibile de amenda daca nu depun o declaratie deschimbare pana pe 31 ianuarie, ceea ce a bulversatcontribuabilii.

Surpriza vine insa din alta parte: daca pana acum trebuia sadeclare trimestrial obligatiile de plata, de acum incolo cei careau firme mici trebuie sa stea lunar la ghiseele administratiilorfiscale pentru a face platile necesare.

Pana in prezent, microintreprinderile au avut un regim specialde impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozituluipe profit si cea a impozitului pe venit, care a fost de 3% in2009.

La ora 14.00, ANAF a dat si un comunicat de presa prin careanunta ca presedintele institutiei a dat un ordin prin care Fisculva modifica vectorul fiscal (o baza de date care cuprinde toateobligatiile de plata pe care trebuie sa le faca firmele), pentru "ase evita aglomeratia la administratiile financiare".

Ziarul Financiar a publicat in ultimele zile mai multe articolecare prezentau situatii concrete in care atat reprezentanti de laadministratiile financiare, cat si cei care aveaumicrointreprinderi nu stiau cu certitudine daca sa mai astepte saunu pana la depunerea unei declaratii 010, prin care sa se facatrecerea de la impozitarea pe venit la cea pe profit. Si uniiconsultanti fiscali spuneau ca cine nu-si depune cererea pana pe 31ianuarie poate primi o amenda de pana la 1.200 de euro.

Reprezentantii ANAF nu au raspuns solicitarii ZF la momentulrespectiv, ci ne-a trimis la Ministerul de Finante, care ne-atrimis inapoi la ANAF.

In comunicatul transmis ieri catre presa de catre ANAFse arata:

"Contribuabilii inregistrati in evidentele fiscale la 31.12.2009ca platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor nu trebuiesa se prezinte la organul fiscal competent pentru depunereadeclaratiei de mentiuni 010". Aceasta informare este prima replicaoficiala a ANAF vizavi de incertitudinile care circulau pana acumin piata. Astfel, cei care au microintreprinderi nu vor mai sta lacoada la administratiile fiscale si nici nu vor mai primi amenzi incazul in care nu depun declaratia 010 la Fisc.

"Era normal sa se dea mai repede aceasta clarificare, pentru caaveam un vid in Codul fiscal privind impozitareamicrointreprinderilor in 2010", sustine Marius Stancescu,presedintele companiei de consultanta financiara si de businessRiff Holding International.

Insa odata cu trecerea din oficiu a impozitarii exclusiv peprofit pentru microintreprinderi, o trecere automata se va face sia modului de plata a obligatiilor pe care le au firmele mici: dacain 2009 plateau impozit de 3% pe venit si trebuia sa declare o datala trei luni ce plati au facut, de acum incolo vor fi nevoite samearga lunar la ghisee pentru a face aceste declaratii.

"E clar ca se va aglomera spatiul de la ghisee, dar aceasta nueste singura prevedere luata in acest an si care are acest efect.Sa nu uitam ca si la Codul muncii s-a adus o ordonanta care spuneca angajatorii trebuie sa inregistreze contractele de munca mairepede la inspectoratele teritoriale de munca. Vom fi nevoiti satrecem cu totii prin aceste momente", adauga Stancescu.

Cu toate acestea, aglomerarile de la ghisee vor fi lucrurimarunte pentru cei care detin microintreprinderi anul acesta.

"Sa speram ca vor mai avea ce sa declare, avand in vederescaderea veniturilor", sustine Karina Nicolau, managing partner incadrul firmei KG audit&accounting.

Stefan Diaconescu, asociat al firmei de consultanta siproiectare Kraft Expert Consult, care anul trecut a avut o cifra deafaceri de 80.000 de euro, spunea acum cateva saptamani ca esteposibil sa isi suspende firma daca va trebui sa plateasca 16%impozit pe profit. Ce va face acum, cand impozitarea pe profit esteoficiala?

"Deocamdata nu am luat nicio hotarare cu privire la ce voi facecu firma, pentru ca nu prea am de lucru si, implicit, nu prea amprofit. Voi vedea lunile viitoare ce voi face", spune Diaconescu, acarui microintreprindere are un singur angajat. El a incheiat uncontract de colaborare cu un contabil, care asigura depunereadeclaratiilor la administratia fiscala.

"Daca le face devreme, contabilul depune declaratiile la ghiseu,dar daca le face mai tarziu, le depune fie online, fie prin posta",explica Diaconescu.

Pe de alta parte, obligativitatea lunara de a declara si de aplati impozitele si contributiile aferente salariilor de catremicrointreprinderi ar putea avea efecte benefice inviitor."Administratorii de firme ar putea fi determinati saevalueze serios oportunitatea transmiterii online a declaratiilorfiscale, ignorata de majoritatea pana in prezent, in perspectivasupraaglomerarii ghiseelor de profil ale administratiilorfinanciare, mai ales in orasele mari", sustine Radu Neferu,managing partner la firma de consultanta financiar- fiscala CecafConsulting din Bucuresti.

Daca pana acum, desi puteau opta pentru declararea online aplatilor, cei care detin firme mici obisnuiau sa mearga la ghisee,este greu de spus daca lucrurile se vor schimba in mod radicalincepand de luna viitoare.

"Din nefericire, informatizarea sistemului administrativ nu esteextrem de performanta in acest moment, dar si contribuabilii au oparte din vina, pentru ca nu s-au adaptat mai usor la noilecerinte", explica Marius Stancescu, presedintele Riff HoldingInternational.

Cititorii ZF: Confuzia trebuia de multrezolvata

Cititorii ZF au aflat abia ieri ca nu trebuie sa depuna cererepentru trecerea la statutul de platitori de impozit pe profit.

Bogdan: "Propun desfiintarea Ministerului de Finante.(...)

Aceasta confuzie generalizata trebuia rezolvata cu foarte multtimp in urma si nu in 48 de ore cum vrea ministrul.

Multumim ZF! Macar voi ati reusit in cele din urma sa faceticeva, sa aflati ceva, dupa o luna de zvonuri pe aceasta tema.(...)

Trebuie sa recunosc ca in acest caz sunteti singurii care si-aufacut datoria".

Cristina: "Azi (ieri - n.red.) am fost la AdministratiaFinanciara ca sa depun declaratia 010 cu modificarea de rigoare.Personalul de la departamentul "Vectorul Fiscal" (care a primitaceasta dispozitie azi-dimineata, la ora 9:00) a facut clarprecizarea ca aceasta trecere se va face automat, si ca atare nueste nevoie ca persoanele juridice sa depuna nicio declaratie 010in care sa specifice trecerea la platitor de impozit peprofit".

Enache: "ZF-ul se agita ca un Pepsi degeaba. Dragicititori, puneti mana pe telefon si sunati la ANAF - asistentacontribuabili. Modificarile prin efectul legii in principiu nu sesanctioneaza. Ramane la latitudinea administratiilor financiare.Daca administratia te trimite acasa fara sa-ti inregistrezeformularul, inseamna ca va face modificarea prin efectul legii.Daca-ti inregistreaza declaratia, foarte bine. In ambele cazuri seaplica legea".

Anonim: "Lucrez in structura ANAF si imi este jena inzeci de situatii cand sarcina mea este sa apar imagineainstitutiei, iar in fata am contribuabili care mi se plang desituatii ce pe mine insami ma irita pana la saturatie. Cam asa statreaba... Si totul pleaca de la legi «bine» gandite si de la felulnostru romanesc... al tuturor... de a fi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO