Eveniment

Videanu crede ca va strange 10 miliarde de euro pentru energie din privatizari si asocieri

Videanu crede ca va strange 10 miliarde de euro pentru energie din privatizari si asocieri
27.09.2009, 18:39 42

Statul isi doreste reluarea proceselor de privatizare, asocieresi vanzare a actiunilor minoritare la companiile din energie, prinnegocieri cu investitori privati, institutii financiare si ofertepe piata de capital, pentru a atrage capitalul necesar dezvoltariisectorului, estimat la peste 10 miliarde de euro, potrivit unuidocument al Ministerului Economiei, citat de Mediafax.

Astfel de proceduri vor fi declansate si pentru pacheteleminoritare pe care compania Electrica le mai detine la firme dedistributie si furnizare a energiei care au fost privatizate.Printre acestea se numara fostele Electrica Muntenia Sud, Banat,Dobrogea si Moldova. In cazul Electrica Oltenia, statul a decisdeja vanzarea pachetelor minoritare catre cehii de la CEZ,actionarul majoritar al companiei. Tranzactia ar urma sa sefinalizeze pana cel tarziu 2 octombrie, iar valoarea acesteia seridica la 375 mil. euro.

In ceea ce priveste atragerea fondurilor necesare prin listareala bursa, ministerul condus de Adriean Videanu si-a anuntat inrepetate randuri intentia de a aduce in ringul bursier companiiprecum Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Romgaz. Pana acum insa,niciuna din aceste intentii nu s-a concretizat.

In legatura cu asocierile cu investitorii privati pentruconstructia unor centrale green sau brown field, desi pana acums-au semnat trei memorandumuri de intelegere intre Termoelectricasi mai multi investitori straini, rezultatele intarzie sa apara.Astfel, desi aceste memorandumuri au fost semnate de mai bine de unan, nici pana acum studiile de fezabilitate ale viitoarelorproiecte nu au fost finalizate.

Documentul citat aminteste si de privatizarea Electrica Serv,cel mai puternic prestator de servicii energetice la nivel local,desi mai multi investitori privati deja au declarat ca si-aupierdut interesul pentru aceasta companie din cauza amanarilorrepetate in ceea ce priveste vanzarea.

Statul mai enumera ca o posibilitate pentru atragerea fondurilorimplicarea celor trei complexuri energetice in proiecte de tipgreen/brown field. Acum doar CE Craiova este angrenat intr-unastfel de proces, finalizarea negocierilor fiind estimata pentruprimavara anului viitor.

La Hidroelectrica se va continua activitatea de privatizare amicrohidrocentralelor.

Documentul indica faptul ca, prin atragerea de investitii,trebuie sa se asigure surse de capital necesare dezvoltariisistemului energetic national, care sunt estimate la peste zecemiliarde de euro pana in anul 2015.

Cum se strang 10 mld. euro

  • Valorificarea pachetelor de actiuni detinute de Electrica lafilialele privatizate.
  • Realizarea unor proiecte de tip brown/green field in cazulcomplexurilor energetice.
  • Privatizarea unor parti ale Electrica Serv.
  • Proiecte de tip green/brown field intre filialeleTermoelectrica si investitori privati.
  • Continuarea activitatii de privatizare amicrohidrocentralelor.
  • Pentru hidrocentralele de putere medie si mijlocie se are invedere atragerea de investitori privati.
  • Vanzarea participatiilor detinute de Conpet la alte firme.
  • Se va analiza oportunitatea privatizarii Societatii Nationale aApelor Minerale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO