Eveniment

Vin primele transe de vaccinuri impotriva AH1N1

23.11.2009, 23:10 12

Un barbat de 43 de ani din Siret (judetul Suceava) a muritsaptamana trecuta in urma infectarii cu virusul gripal AH1N1,acesta fiind prima victima pe care virusul o face in Romania.

"Evolutia rapida nefavorabila a pacientului s-a datoratafectiunilor asociate pe care acesta le avea, obezitate, diabetzaharat si hipertensiune arteriala", au spus reprezentantiiMinisterului Sanatatii.

Barbatul a primit tratament antiviral si a stat in spital catevazile. Romania ramane printre statele mai putin afectate de valul degripa AH1N1 care a lovit Europa, si care a facut 670 de victime pecontinent, potrivit Centrului European pentru Controlul siPrevenirea Bolilor (ECDC). Astfel, in Marea Britanie s-auinregistrat 216 decese, in Spania - 115, in Ungaria - 7, iar inBulgaria - 5.

Pana ieri la pranz au fost anuntate 46 de noi cazuri deimbolnavire cu gripa AH1N1 in Romania, cele mai multe fiind inBotosani (14), Vrancea (9) si Bucuresti (8). Zece pacienti se aflain stare grava, cinci fiind ventilati mecanic, iar restul audificultati de respiratie, avand masti de oxigen. Dintre acestiamajoritatea au si alte afectiuni, exceptie facand un baiat de 26 deani. In total in Romania au fost inregistrate aproape 2.000 decazuri de la debutul bolii.

"In functie de modul in care virusul interactioneaza cuorganismul decesul poate sa apara si la oamenii sanatosi", a spusAmalia Canton, director general in cadrul MinisteruluiSanatatii.

Majoritatea deceselor apar insa la oamenii care au si alteafectiuni, in conditiile imunitatii scazute, si care, in final, potdetermina stop cardiorespirator. Anul acesta si in 2008, gripasezoniera nu a facut victime in Romania, insa au existat decese dincauza pneumoniilor (inflamatii ale plamanilor) in judete precumPrahova sau Galati.

Comitetul de Coordonare pentru gripa din cadrul MinisteruluiSanatatii a decis cum vor fi impartite primele transe de vaccinuriimpotriva AH1N1 provenite de la Institutul Cantacuzino.

Din cele 1,34 mil. doze, aproximativ 1 mil. vor merge pentruvaccinarea elevilor din liceu si a studentilor, 140.000 de doze vorfi destinate imunizarii personalului medical, iar 200.000 de dozevor fi repartizate serviciilor speciale (armata, graniceri,Ministerul de Interne).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO