Eveniment

Vis implinit pentru Videanu: cele doua companii mari energetice au primit avizul Guvernului. Cum comentati?

Vis implinit pentru Videanu: cele doua companii mari energetice au primit avizul Guvernului

Adrian Videanu, ministrul economiei: Productia de energie astazi, in Romania, este una rigida. Avem producatori de carbune, producatori pe nuclear, producatori pe hidro si nu avem create conditiile unei competitii reale.

31.01.2010, 23:30 36

Cele doua companii energetice gigantice prin care se varestructura din temelii sistemul national de productie al energieielectrice au primit avizul favorabil al Guvernului la sfarsitulsaptamanii trecute.
Proiectul promovat de actualul ministru al economiei Adrian Videanupune la un loc companii strategice din segmentul energetic local cuafaceri cumulate de circa 3,5 miliarde de euro, fiind in opiniaunor specialisti "ultimul tren" de salvare pe care sistemulenergetic local il mai are.
Daca va fi pierdut, Romania are toate sansele sa treaca de lastatutul de exportator net de energie la cel de importator pentruca nu va avea bani sa-si sustina investitiile in proiecte noi deproducere a electricitatii, spun unele voci din sectorul energetic.In acelasi timp insa, proiectul lui Videanu este controversat,existand si opinii potrivit carora cei doi giganti energetici nuvor face altceva decat sa duca fondurile din zona profitabila aenergiei, cum este partea hidro sau nuclear, spre partea cupierderi mari cum ar fi segmentul termo.

Hidroenergetica in loc de Energetica
Discutiile privind reorganizarea sistemului energetic prininfiintarea celor doua companii dureaza de mai bine de un an,proiectul fiind intarziat atat de ruperea coalitiei de guvernare,precum si de la alegerile prezidentiale din 2009.
Initial, autoritatile au anuntat ca cele doua companii vor fi gatapana la sfarsitul lui 2009, dar pana la urma noul termen deinfiintare pentru Electra si Hidroenergetica este iunie 2010.
"Executivul a aprobat reorganizarea producatorilor de energieelectrica si termica din subordinea Ministerului Economiei, prininfiintarea a doua companii energetice nationale, Electra siHidroenergetica", a declarat premierul Emil Boc la finalul sedinteide guvern de vineri.
Anterior sedintei de guvern, compania devenita Hidroenergetica senumea Energetica. "Fata de ceea ce stiati s-a produs o micamodificare din ratiuni de continuitate si, as putea spune, decredibilitate a companiei: s-a acceptat acest amendament,Hidroenergetica", a declarat Adriean Videanu.
"Productia de energie astazi, in Romania, este una rigida. Avemproducatori de carbune, producatori pe nuclear, producatori pehidro si nu avem create conditiile unei competitii reale, pentru caniciodata nu se pot pune in competitie producatorul pe hidro cuproducatorul de carbune. De aceea, si in decursul timpului auaparut si "baietii destepti" si situatii anacronice pentru piata",a mai spus ministrul economiei.

Balasoiu si David, sefi peste campioni

Procesele de infiintare a celor doua companii gigantice vor fiin continuare conduse de actualii lor coordonatori, a mai precizatVideanu. Electra va fi condusa de catre Constantin Balasoiu,actualul director general al CE Craiova, cunoscut ca unul dintrecei mai buni specialisti din energie, cealalta companie fiindcondusa de catre Mihai David (PSD), care a preluat anul trecutconducerea celui mai ieftin producator de energie local,Hidroelectrica. Electra va include cele trei complexuri energeticedin bazinul Olteniei, Nuclearelectrica, SNLO si o serie dehidrocentrale. Hidroenergetica va reuni termocentrale,hidrocentrale, printre care si Portile de Fier si parti dinCNH.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO