Eveniment

Viscolul a trecut, urmeaza lapovita si polei

Viscolul a trecut, urmeaza lapovita si polei

Circulatia rutiera se desfasoara tot cu dificultate in Oltenia, sudul si estul Munteniei, precum si in Dobrogea

07.01.2008, 18:32 25

Dupa ninsorile abundente care au cazut in special in sudul tarii, vremea rece se va mentine in urmatoarele zile, meteorologii anuntand lapovita si ninsoare, existand in mare parte a tarii conditii de formare a poleiului.
Astfel, in Dobrogea va ninge izolat, temperaturile urmand sa fie cuprinse intre - 1 si -2 grade Celsius, in timp ce in Muntenia temperaturile maxime vor fi de minus 6 grade, iar local va ninge. Si in Oltenia se anunta local ninsoare, iar temperaturile vor fi de -7 grade. In Banat se anunta ploaie, lapovita si ninsoare, cu conditii de formare a poleiului, iar temperaturile vor fi de pana la -5 grade. In Crisana, temperatura maxima va fi de - 4 grade Celsius, anuntandu-se lapovita, ploaie si ninsoare, precum si conditii de polei. In Transilvania, temperaturile vor cobori pana la - 8 grade Celsius, iar izolat va fi lapovita si conditii de polei. In acelasi timp, in Maramures, temperaturile vor fi de - 4 grade Celsius, fiind anuntate lapovita, ploaie si ninsoare, precum si conditii de formare a poleiului, si in Moldova temperaturile vor cobori pana la -5 grade Celsius, iar izolat va ninge.

Zapada si viscolul de la sfarsitul saptamanii trecute au continuat sa faca probleme pe sosele, ieri dimineata circulatia desfasurandu-se cu dificultate in Oltenia, sudul si estul Munteniei, precum si in Dobrogea. Potrivit centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei, cele mai afectate judete sunt Calarasi, Constanta, Teleorman si Giurgiu. Doua sectoare de drum national (Ostrov - Basarabi si Mironesti - Izvoarele) erau inca inchise si nu se circula pe 22 de drumuri locale - cele mai multe in judetul Constanta (13). De asemenea, pe alte 13 drumuri nationale se desfasura cu greutate. Pe aceste drumuri a fost restrictionata circulatia autovehiculelor de peste 3,5 tone.

Traficul aerian nu a intrat nici ieri in normalitate, cursele inregistrand intarzieri de pana la trei ore. Centrul Infotrafic a anuntat ieri la pranz ca zece curse aeriene, dintre care noua internationale si una interna, au avut intarzieri intre o ora si trei ore, atat la plecare, cat si la sosire. Potrivit sursei citate, la Aeroportul International "Aurel Vlaicu" Bucuresti (Baneasa), nu s-a anulat nicio cursa dintre cele programate, 12 zboruri internationale avand insa intarzieri cuprinse intre o ora si trei ore, atat la sosire, cat si la plecare, in timp ce in tara toate celelalte aeroporturi sunt operationale functionand in conditii de iarna. Sute de pasageri au avut de suferit din cauza conditiilor meteo care nu au permis aeronavelor sa decoleze, fiind nevoiti sa astepte zeci de ore in incinta aeroporturilor.

In Bucuresti, zapada ingreuneaza inca atat circulatia rutiera, cat si cea pietonala in conditiile in care cantitatea mare de precipitatii cazuta face imposibila transferarea zapezii in afara orasului. Potrivit municipalitatii, cantitatea de zapada depusa in Bucuresti in urma precipitatiilor din 3 ianuarie este estimata la peste 100 de milioane de metri cubi, volum imposibil de transferat in afara orasului, iar o asemenea operatiune ar injumatati bugetele primariilor de sector. Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie apreciaza ca la 5 ianuarie echivalentul in apa al zapezii cazute era in Bucuresti de 40 de litri pe metrul patrat. Primarul General a solicitat primarilor de sector sa trateze cu prioritate maxima degajarea cailor de acces catre scoli si a curtilor acestora, avand in vedere ca luni reincep cursurile, dar si a cailor catre piete, biserici si cimitire. Cursurile vor incepe astazi in toate unitatile de invatamant preuniversitar din Bucuresti, asa dupa cum a anuntat conducerea inspectoratului scolar al Capitalei. Regia autonoma de transport in comun din Capitala (RATB) a anuntat ca a transmis in ultimele trei zile aproximativ 50 de solicitari catre Politia Rutiera, in baza carora proprietarii masinilor parcate pe carosabil au fost identificati dupa numarul de inmatriculare, anuntati sa-si ridice autovehiculele de pe carosabil si sanctionati. Potrivit Primariei Municipiului Bucuresti, RATB a inregistrat in ultimele zile numeroase cazuri de blocare a mijloacelor de transport in comun, in special a troleibuzelor, de catre autoturisme parcate pe carosabil si a solicitat sprijinul Brigazii de Politie Rutiera a Municipiului Bucuresti pentru identificarea si sanctionarea proprietarilor masinilor respective. Primaria Municipiului Bucuresti a facut apel la bucuresteni sa nu parcheze masinile pe carosabil, astfel incat circulatia mijloacelor de transport in comun sa nu mai fie obstructionata, dupa ce autoritatile au reinnoit, vineri, apelul catre posesori de autoturisme de a nu-si parca masinile pe carosabil, pentru a permite desfasurarea in bune conditii a transportului in comun, considerand ca blocarea mijloacelor de transport in comun reprezinta, in fapt, impiedicarea accesului la un serviciu public, destinat tuturor bucurestenilor.

Ultimul grup de romani care a fost prins de viscol in Bulgaria a beneficiat de sprijinul autoritatilor de frontiera romane dupa ce a ramas inzapezit sambata seara chiar in apropierea punctului de trecere a frontierei Vama Veche. Prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, a declarat ca aproximativ 30 de autoturisme pline cu turisti romani care si-au petrecut sarbatorile de iarna in localitatile din tara vecina au ramas bocate in zapada, la 500 de metri distanta de Vama Veche. Autoritatile romane de frontiera au intervenit pe langa omologii din Bulgaria, din Dobrici, pentru ca mai multe utilaje din Romania sa treaca granita si sa ajute la deszapezirea autoturismelor, dar autoritatile bulgare au hotarat sa trimita in zona doua freze care sa degajeze drumul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO