Eveniment

Viteza importurilor a lasat in urma exporturile

01.10.2004, 00:00 13



Deficitul comercial s-a umflat in august cu aproape 600 milioane de euro, depasind 4 miliarde de euro dupa opt luni de la inceputul anului. Comparativ cu nivelul atins dupa opt luni 2003, dezechlibrul balantei comerciale este in crestere cu 34,5%. Comparatia august 2004 la august 2003 este inca si mai ingrijoratoare, indicand o dublare a deficitului.



Acesta este rezultatul caderii inregistrate de exporturi in luna august. Astfel, dinamica importurilor a depasit de doua ori cresterea inregistrata la nivelul vanzarilor de marfuri in strainatate.



Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, Romania a cheltuit in august pe importuri cu 31,6% mai mult fata de luna similara a anului trecut, in timp ce valoarea exporturilor a crescut cu doar 15,2%.



Exporturile au adus incasari in valoare de 1,4 miliarde de euro, in timp ce factura importurilor a insumat peste doua miliarde de euro.



In intervalul ianuarie - august, marfurile importate au totalizat 16,3 miliarde euro, cu 23,3% peste valoarea consemnata in aceeasi perioada de raportare din 2003. Spre comparatie, exportul a adus Romaniei 12,2 miliarde euro, cifra in crestere cu doar 20%.



Luna august intrerupe astfel un sir de performante ale exporturilor care tindeau sa prinda din urma ritmul lunar de crestere a importurilor.



Deteriorarea balantei nu a aparut insa pe relatia cu Uniunea Europeana. Exporturile spre cele 25 de piete membre au crescut cu 19,7%, urcand la o pondere de 73,6% din total, in timp ce importurile din UE s-au majorat cu 18,4%, inregistrand o pondere de 18,4% din total.



In structura importurilor, cumparatorii romani s-au orientat puternic spre mijloacele de transport care au depasit cu 84% intrarile din primele opt luni ale anului trecut - 1,4 miliarde de euro. O dinamica peste medie s-a inregistrat la produsele metalurgice (+33%) - 1,3 miliarde de euro, precum si la produsele minerale (+31%) - 2,1 miliarde de euro.



Produsele metalurgice se regasesc insa in topul principalelor marfuri care au sustinut exportul romanesc, cu o majorare de aproape 40%, pana la 1,8 miliarde de euro. Un nivel apropiat de crestere au avut si vanzarile de masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile, care au adus incasari de 2,1 miliarde de euro.
razvan.voincan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO