Eveniment

Vizita Gazprom fara concluzii: negocierile continua in martie

17.02.2010, 23:08 24

Vizita gigantului rus Gazprom la Bucuresti nu s-a finalizat cunicio concluzie in urma discutiilor purtate intre partea romana,reprezentata de Ministerul Economiei, Transgaz si Romgaz, si cearusa. De altfel, singura declaratie facuta de vicepresedinteleGazprom, Alexander Medvedev, dupa finalizarea discutiilor care audurat circa o ora si jumatate si s-au desfasurat la sediulMinisterului Economiei, a fost: "Negocierile vor continua", faraalte explicatii privind punctele pe care de fapt au fost inceputenegocierile.

Nici partea romana nu a dat vreo explicatie coerenta lafinalizarea discutiilor. Ministrul economiei, Adriean Videanu, s-aurcat rapid intr-o masina, asta dupa ce au iesit in fata luidirectorii din Romgaz, creand astfel o mica diversiune.

Singurul lucru concret pe care l-a comunicat ministerul a fostfaptul ca Gazprom ar putea avea o relatie directa cu Romgaz dupa cese vor finaliza contractele de import aflate in vigoare.

"Gazprom si-a manifestat interesul ca, odata cu finalizareacontractelor de furnizare in vigoare, sa aiba o relatie directa cuRomgaz", au precizat reprezentantii Ministerului Economiei. Romgazimporta gaze din Rusia la fel ca orice alta companie locala, prinintermediari. Contractele pe care Romgaz le are cu intermediarii sevor finaliza in 2012, dar intelegerile pe care Gazprom le are cuaceste companii, care de fapt nu sunt altceva decat firme in caretot rusii detin controlul, expira abia in 2030.

In rest, declaratiile Ministerului Economiei au fost foarte vagiin legatura cu singura vizita pe care Medvedev o face in Romaniadupa 2006.

"Agenda discutiilor a cuprins subiecte de interes pentrucooperarea bilaterala in sectorul energetic. Au fost abordateaspecte referitoare la importul de gaze din Rusia, colaborarea cuRomgaz in vederea dezvoltarii capacitatilor de inmagazinare peteritoriul Romaniei, precum si colaborarea cu Transgaz pentrudezvoltarea retelei de tranzit si renegocierea, in vedereaprelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelornaturale spre tarile balcanice, care expira in 2011. Totodata, aufost abordate aspecte ale posibilitatii extinderii colaborarii cuGazprom in zona productiei de energie electrica", au mai precizatreprezentantii Ministerului Economiei.

Romgaz a semnat anul trecut un acord de colaborare cu Gazpromprin care urma sa fie infiintata o companie mixta prin care celedoua companii ar trebui sa investeasca in comun in proiecte deinmagazinare subterana, printre care si depozitul de la Roman -Margineni, precum si in proiecte de producere a energieielectrice.

"S-a convenit ca, la sfarsitul trimestrului I 2010, sa aiba loco intalnire la nivel de experti pentru punerea la punct a tuturordatelor tehnice pentru proiectele abordate", au mai precizatreprezentantii Ministerului Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO