Eveniment

Vizitatorii targului de locuinte n-au semnat niciun contract de casa

Vizitatorii tiMOn n-au semnat niciun contract de casa
22.10.2008, 18:42 24

Dezvoltatorii imobiliari care au participat la editia din aceasta luna a Targului Imobiliar National (tIMOn) nu au incheiat pe loc niciun contract de vanzare, dar au reusit sa faca rezervari pentru 60 de locuinte din cele peste 10.000 prezentate. Comparativ, la editia din septembrie a evenimentului, companiile prezente au incheiat pe loc 10 contracte.

Rezervarea inseamna efectuarea de catre client a unei plati de minimum 1.000 euro care se considera avans si devine parte integranta din pretul imobilului. In cazul in care beneficiarul nu se prezinta la termenul stabilit pentru a incheia un contract propriu-zis, clientul isi pierde dreptul de a putea achizitiona proprietatea imobiliara asupra careia s-a convenit.
In conditiile in care doar circa 0,6% din locuintele puse la bataie s-ar putea concretiza in contracte de achizitie, bilantul tIMOn este un barometru al oscilatiilor pe care piata imobiliara romaneasca le parcurge in prezent.
Vlad Vlasceanu, directorul Targului, a declarat ca proiectul cu cea mai mare priza in randul potentialilor clienti a fost GTC Rezidential Colentina (900 de apartamente), inregistrand cel mai semnificativ volum de rezervari. Compania poloneza GTC Group are proiecte de ansambluri rezidentiale in noua tari din Europa Centrala si de Est.
"Au participat 38 de dezvoltatori, un magazin de apartamente si trei agentii imobiliare, totalizand 89 de proiecte, valoarea cumulata a unitatilor locative prezentate fiind de peste trei miliarde de euro", a precizat directorul tIMOn. Preturile locuintelor au variat intre 30.000 si un milion de euro.
Au fost lansate in premiera zece proiecte rezidentiale, printre acestea figurand Jacobs Park, finantat de o companie israeliana, Estia Residence, Casablanca Residence sau Prelungirea Ghencea Villas. De asemenea, au fost prezentate proiecte cu livrare rapida, proiectul Rovere Exclusiv Concept, in curs de finalizare, fiind primul de acest gen complet amenajat.
In cadrul targului au fost lansate relativ putine discounturi si facilitati, printre acestea Vlasceanu mentionand reducerile de pret cuprinse intre 5% si 7%, posibilitatile de plata prin rate oferite de diferitii dezvoltatori, acordarea gratuita a garajelor si parcarilor auto, dar si discounturi de 10.000 de euro.
Potrivit datelor preliminare anuntate de organizatorii expozitiei, s-au strans in medie aproximativ 200 de date de contact de catre fiecare dezvoltator imobiliar in parte.
Editia precedenta a Targului Imobiliar National s-a desfasurat in perioada 18-21 septembrie 2008, atragand 19.000 de vizitatori si finalizandu-se cu 10 contracte incheiate pe loc si 11 rezervari. Targul din aceasta luna a generat un flux de 12.000 de vizitatori.
Desi majoritatea potentialilor clienti pastreaza distanta pe fondul inaspririi conditiilor de creditare, Vlasceanu a afirmat ca "ar trebui stimulat mersul firesc al lucrurilor, stiindu-se ca orice schimb intre parti poate contribui la deblocari in diferite segmente ale economiei".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO