Eveniment

Vlad Ioniţă, BCR: Revenirea inflaţiei în intervalul ţintă al BNR poate fi o sarcină mult mai dificilă, având în vedere profilul inflaţiei din ultimele luni. Inflaţia a fost de 10,3% în iunie 2023, mult peste ţinta Băncii Naţionale a României, de 1,5-3,5%.

Vlad Ioniţă, BCR: Revenirea inflaţiei în intervalul...

Autor: Răzvan Botea

14.07.2023, 08:00 283

Preţurile, per ansamblu, au continuat să crească în iunie 2023, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), chiar dacă, în iunie faţă de mai, s-au înregistrat câteva ieftiniri firave la ulei, făină sau mălai. Astfel, inflaţia se ţine sus, la 10,3%, mult peste ţintele BNR. O scădere este bună, dar, aşa cum atrag atenţia economiştii, scăderea inflaţiei nu înseamnă şi scăderea preţurilor, ci doar încetinirea creşterii, astfel că preţurile la lapte, brânză sau ulei rămân în continuare duble faţă de acum un an şi jumătate.

Cu toate acestea, scrie analistul Vlad Ioniţă de la BCR, evoluţia inflaţiei se află aproape de aşteptările din piaţă, între prognoza băncii (10,4%) şi consensul Bloomberg (10,2%). El scrie că adevărata provocare va fi însă ca inflaţia să ajungă în ţinta BNR, care este o creştere generală a preţurilor de 2,5%, plus/minus 1 punct procentual.

„Revenirea inflaţiei în intervalul ţintă al BNR poate fi o sarcină mult mai dificilă, având în vedere profilul inflaţiei din ultimele luni. Evoluţia actuală a IPC (indicele preţurilor de consum – n. red.) este în concordanţă cu opinia noastră conform căreia inflaţia generală este probabil să intre în zona cifrelor cu un singur număr începând cu al treilea trimestru şi să încheie anul la 7,5% an/an. Nu ne aşteptăm ca aceasta să intre în intervalul ţintă nici anul viitor”, scrie Vlad Ioniţă într-o analiză a datelor publicate de INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO