Eveniment

Vladescu cere BNR si ARB propuneri la Consiliul Fiscal

01.03.2010, 23:10 20

Comisia de buget-finante din Senat a adoptat ieri, cumodificari, legea privind responsabilitatea fiscala, proiectulurmand sa intre in dezbaterea plenului si apoi in atentiadeputatilor.

Modificarile se refera in principal la statutul membrilorConsiliului Fiscal, care nu vor mai avea acces la informatiicasificate, dar vor putea avea de doua ori un mandat de 5 ani inConsiliu. In proiectul initial mandatul lor era limitat la unul.Comisia senatoriala a eliminat veto-ul Academiei Romane in privintanumirii celor cinci membri ai Consiliului Fiscal, acestia urmand safie validati de Parlament la propunerea celor mai importanteinstitutii financiare, din care BNR, ARB si Academia de StudiiEconomice.

"Aceste institutii ar trebui sa se gandeasca deja la propunerilepentru Consiliul Fiscal, pentru ca acesta trebuie sa functioneze la15 zile de la intrarea in vigoare a legii responsabilitatiifiscale", a declarat ministrul de finante Sebastian Vladescu.

Legea responsabilitatii fiscale, care are termen de adoptare decatre Parlament finele lui martie, este o cerinta care deriva dinacordul cu FMI. "Infiintarea consiliului a venit ca o cerinta a FMIpentru ca ei voiau un audit independent, pe langa cel alinstitutiei, al politicii fiscal-bugetare, mai ales in ceea cepriveste prognozele", a explicat si secretarul de stat GheorgheGherghina.

Consiliul va trebui sa intocmeasca periodic rapoarte desprepolitica fiscal-bugetara a Guvernului, potrivit acestei legi.

Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, spune ca atunci cand vafi luata o decizie, ea va fi comunicata.

Pe de alta parte, rectorul ASE Gheorghe Rosca a declarat pentruZF ca in 2-3 zile va face publica nominalizarea Academiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO