Eveniment

Vlădescu: L-aş premia pe cel care divulgă un evazionist de 1 mil. euro

Vlădescu: L-aş premia pe cel care divulgă un evazionist de 1 mil. euro

Autor: Razvan Voican

28.12.2010, 13:33 30

Proiectul de impozitare a averilor mari este un pas înaintepentru controlul evaziunii fiscale, iar eficienţa acestui ar puteacreşte dacă Fiscul ar institui un sistem de recompensare a celorcare dau în vileag mari evazionuişti, afirmă Sebastian Vlădescu,fost ministru al finanţelor.

"Aş susţine un gen de recompensă pentru cine aduce un evazionistmare, de un milion de euro, de exemplu. Şi nu mă gândesc la unpremiu în bani, ci sub forma unui credit fiscal (diminuare aimpozitului datorat într-o anumită limită)." Impozitarea averilormari reprezintă unul dintre proiectele pe care Vlădescu nu a apucatsă le ducă la capăt în al doilea mandat de ministru care s-aîncheiat prin remaniere la începutul lunii septembrie, proiectulfăcând parte din pachetul legislativ convenit cu FMI pentrureducerea evaziunii fiscale.

Succesorul său, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat recent că lanivel tehnic proiectul a fost finalizat, urmând să mai aibă locdiscuţii la nivel politic. Finanţele intenţionează să taxeze înprincipal active de valoare mare precum vile sau iahturi care nusunt declarate conform realităţii, conturile bancare urmând a fiexceptate de teama unor retrageri mari de depozite din bănci.Guvernul se angajase faţă de FMI să promoveze acest proiect prinordonanţă de urgenţă până la sfârşitul anului.

Săptămâna trecută a fost introdusă în Codul fiscal o prevedereconform căreia veniturile personale nedeclarate vor fi taxate cu16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO