Eveniment

Vladescu: O singura declaratie de plata pentru toate CAS

11.04.2007, 19:21 21

Firmele ar putea face o singura declaratie si o singura plata pentru toate contributiile sociale (CAS) incepand cu aceasta vara, a anuntat ieri Sebastian Vladescu, secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor si fost ministru de finante.
"Va exista o singura plata in contul fondurilor de asigurari sociale, iar distributia catre fiecare buget special va fi realizata in Trezorerie. Se lucreaza la sistemul informatic din minister, conditie de care depinde realizarea acestui proiect. Sistemul informatic va fi gata cel mai probabil pana in a doua parte a anului", a declarat Sebastian Vladescu. El a precizat ca in urma cu doua luni daduse ca termen-limita functionarilor din minister realizarea acestui sistem de plata unificata pana la 1 iulie, dar "acest termen ar putea fi depasit".
Ce presupune insa unificarea platilor de contributii sociale? In prezent, firmele folosesc formulare si fac plati diferite pentru contributiile sociale, cele mai importante fiind contributiile de asigurari sociale de stat (de pensii), de sanatate si de somaj.
Practic, proiectul Finantelor vizeaza unificarea acestor declaratii si efectuarea unei singure plati in contul Trezoreriei publice, pentru ca apoi transferul contributiilor sociale catre diferitele bugete sa se faca la acest nivel, dupa cum a precizat fostul ministru de finante. Vladescu a precizat ca unificarea platilor contributiilor sociale va reprezenta o simplificare a procedurilor administrative pe care companiile trebuie sa le indeplineasca la plata obligatiilor catre stat.
"Se vor simplica procedurile. Pe de alta parte, daca o firma nu-si achita integral contributiile, atunci va fi datoare la toate fondurile si nu va mai putea alege unde isi acopera obligatiile si unde nu", a declarat Vladescu. In prezent, contributiile sociale reprezinta pana la 46,75% din salariul brut, fiind vorba de obligatii cumulate pentru angajati si angajatori.
In urma cu doua saptamani, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca Guvernul intentioneaza sa scada contributiile sociale cu sase puncte procentuale, din obligatiile datorate de angajati, masura ce ar putea fi luata inca de anul viitor.
Conform unui calcul al ZF, realizat la nivelul salariului mediu, aplicarea acestei masuri ar putea aduce o crestere salariala medie de aproape 12% pentru fiecare angajat.
In urma restructurarii guvernamentale operate recent, fostul ministru de finante Sebastian Vladescu a devenit secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor, minister condus de Varujan Vosganian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO