Eveniment

Vladescu propune impozite mai blande pe masinile si locuintele de lux

25.11.2005, 21:30 13

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si noul sau secretar de stat responsabil cu politica fiscala, Catalin Doica, au hotarat sa mai taie din impozitele pe masini de lux si locuinte cu suprafete peste medie.

Astfel, daca anterior impozitul platit de posesorul unui autoturism cu capacitatea cilindrica de peste 3.000 cm3 (adica masini al caror pret este mai mare de 25.000- 30.000 de euro) era de 150 de lei noi pentru fiecare grupa de 200 cm3 sau fractiune din aceasta, in varianta de Cod fiscal datata 21 noiembrie, nivelul impozitului apare diminuat la 100 de lei noi.

Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica intre 2.000 si 3.000 de cm3 inclusiv, impozitul unitar ramane la 60 de lei noi.

In schimb, taxa pe motorete, scutere si autoturisme cu capacitatea cilindrica de pana la 2.000 cm3 inclusiv este prevazuta sa scada de la 10 la 7 lei noi pentru fiecare grupa de 200 cm3 sau fractiune din aceasta.

Desi noul an fiscal este tot mai aproape, Codul pare sa sufere modificari cu o frecventa din ce in ce mai mare, variantele vehiculate pierzandu-si numarul.

Cand ministrul Sebastian Vladescu a preluat de la predecesorul sau Ionut Popescu ideea majorarii impozitelor pe masinile scumpe si proprietatile imobiliare de lux, una dintre justificarile invocate era colectarea unor sume suplimentare la buget.

Nevoia nu mai pare insa atat de stringenta pentru ca si in cazul cladirilor folosite ca locuinta, prevederea initiala apare acum mai relaxata, astfel ca limita aplicarii sporului de taxare creste de laÂ? 100 la 150 de metri patrati. Drept urmare, numai pentru proprietarii cladirilor utilizate ca locuinta a caror suprafata construita desfasurata depaseste 150 de metri patrati valoarea impozabila se majoreaza cu cate 10% pentru fiecare 150 de metri patrati sau fractiune din acestia.

Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,5% si 2% inclusiv.

Din cea mai recenta varianta a Codului fiscal postata pe site-ul Ministerului Finantelor lipseste prevederea privind scutirea de impozit a salariilor programatorilor, dupa ce Consiliul Concurentei a respins intentia ministrului Sebastian Vladescu de a mentine facilitatea la presiunile venite din industria informatica.

Desi Consiliul Concurentei a manifestat o opozitie similara si in cazul propunerii Finantelor de a introduce preturi minime la tigari, aceasta din urma continua sa figureze in proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal.

In masura in care Consiliul Concurentei va reusi sa-si impuna punctul de vedere, din toate modificarile pe care ar urma sa le suporte legislatia fiscala nici nu mai ramane mare lucru, in afara de inducerea in mediul de afaceri a unei perceptii de instabilitate si incertitudine.

Principala noutate in domeniu a anului fiscal 2006 ar urma astfel sa fie reprezentata de aplicarea unitara a cotei de 16% si asupra veniturilor din dobanzi si din castiguri obtinute din tranzactii cu actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO