Eveniment

Vlas: Vantu m-a cumparat, dar nu cu banii lui

01.07.2005, 19:41 13

Ioana Maria Vlas - singurul arestat in cazul fraudarii Fondului National de Acumulare (FNA) - a declarat ieri in fata instantei ca Sorin Ovidiu Vantu a "cumparat-o", dar nu cu banii lui, ci ai CEC, si ca a compromis-o prin aceasta tranzactie.

La acest termen, instanta Tribunalului Bucuresti a audiat-o pe Ioana Maria Vlas in legatura cu implicarea sa in fraudarea FNA, ea declarand ca urma sa-i ramana 7% din actiunile SOV Invest primite de la Vantu, dupa vanzarea celei mai mari parti a acestora.

Vlas a descris si presiunile la care era supusa prin faptul ca ii era subordonata lui Vantu, dar si-a motivat ramanerea sa in cadrul societatii datorita sigurantei pe care i-o crea omul de afaceri.

"Mi s-a creat impresia ca daca lucram pentru Sorin Ovidiu Vantu nu mi se putea intampla nimic, deoarece el era cel mai puternic om din Romania. De fapt, este in continuare", a povestit Vlas. Atat ea, cat si Nicolae Popa - alt inculpat in acest dosar - au plecat din Gelsor, dar s-au intors, fiecare din motive diferite.

"Eu am plecat pentru ca trebuia sa platim pentru banii altora. Mai tarziu, m-am intors pentru ca nu puteam sa-l iert pe Vantu si nu o

sa-l iert niciodata", a spus Vlas. Ea

l-a descris pe Vantu ca pe un om "inteligent care facea si lucruri bune, convingator si cu personalitate". Pe de alta parte, ea a sustinut ca Vantu a incercat sa o compromita sugerand ca ar fi cumparat-o cu banii CEC. Vlas a spus ca Vantu i-a cedat 47% din actiunile SOV Invest, din care 20% trebuia sa le vanda Bancii Agricole si alte 20% sa le instraineze CEC pentru. Diferenta de 7% i-ar fi ramas ei.

Vlas a povestit ca, in legatura cu primul contract referitor la vinderea actiunilor pentru Banca Agricola, ar fi deschis un cont, banii ar fi plecat fara semnatura sa si ar fi ajuns in conturile lui Vantu.

Alta a fost situatia in legatura cu tranzactia care a facut-o cu CEC. Potrivit acestui contract, a spus Vlas, plata sumei de 800.000 lei noi trebuia sa se faca in rate, o parte urmand sa fie recuperate din dividendele platite de SOV Invest CEC.

Vlas a adaugat ca banii de la CEC au venit pe numele ei si ca nu au ajuns niciodata in conturile lui Vantu. "Se poate spune ca, in urma acestei tranzactii cu CEC, Vantu

m-a cumparat, dar nu cu banii lui, ci cu banii CEC. Vantu m-a compromis prin aceasta tranzactie", a mai declarat Vlas.

Ea a spus ca Vantu ii dadea lui Nicolae Popa ordine referitoare la tranzactiile pe care ea trebuia sa le faca si ca aceste ordine erau transmise intocmai.

Vantu a fost condamnat la jumatatea lunii trecute la doi ani de inchisoare in dosarul in care a fost acuzat de fals in declaratii privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare, dar sentinta nu se pune in aplicare, cat timp nu este definitiva.

In acest dosar, Vantu a fost acuzat de fals in declaratii si uz de fals intrucat, pentru a dobandi calitatea de actionar majoritar, in momentul constituirii bancii, ar fi declarat in fals ca sumele aduse drept aport la capitalul social sunt venituri personale, si nu credit.

Potrivit anchetatorilor, Vantu ar fi declarat ca va contribui cu banii lui la capitalul acestei banci, dar a folosit sume pe care i le-a pus la dispozitie Nicolae Popa, fostul director general al grupului de firme Gelsor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO