Eveniment

Voinea: Deficit extern mai mic, doar prin taxe mai mari

10.09.2008, 19:26 18

Exporturile de bunuri si servicii au crescut cu 20% in euro in luna iulie, pana la 3,2 mld. euro, mai repede decat importurile, care au avut un avans de 14%, ajungand la 5 mld. euro.
Astfel, ritmul de crestere al exporturilor continua sa fie mai ridicat decat cel al importurilor, tendinta inceputa in decembrie 2007.
Pe primele sapte luni, exporturile au crescut cu 18%, pana la 20 mld. euro, iar importurile cu 15%, pana la 32 mld. euro.
"Ritmul de crestere al exporturilor este mai bun, dar nu suficient de bun. Deficitul extern se mareste in continuare", a spus analistul Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata, o organizatie neguvernamentala.
Deficitul comercial a crescut cu 10% in euro pe primele sapte luni din acest an, pana la 12,7 mld. euro, fata de o crestere de 30% in 2007.
Voinea spune ca desi am avut o perioada de depreciere puternica a leului fata de euro, de circa 12%-14% fata 2007, cresterea exporturilor nu a fost destul de mare pentru a duce la micsorarea deficitului comercial. Deprecierea leului incurajeaza exportatorii si descurajeaza importurile.
"Persistenta cresterii deficitului arata ca ajustarea externa, prin curs, nu este suficienta. Cum la intern parghia monetara este epuizata (BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7 la 10,25% in ultimul an - n. red.), nu mai ramane decat cea fiscala, adica majorarea impozitelor, pentru stavilirea deficitului extern", a apreciat Voinea. El a mai spus ca incetinirea importurilor arata ca si capacitatea de finantare a importurilor este mai redusa. "Ma surprinde nu atat ritmul de crestere al exporturilor, cat relativa incetinire a ritmului de crestere al importurilor, care poate releva o dificultate in puterea de cumparare si capacitatea de finantare", a mai spus Voinea.
Intr-adevar, vanzarile de autoturisme din import, una din cele mai importante surse ale deficitului comercial, au crescut cu doar 10% pe primele sapte luni din acest an, fata de plus 50% in 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO