Eveniment

Vosganian: Finantele ar putea renunta la emisiunile de titluri de stat

Vosganian: Finantele ar putea renunta la emisiunile de titluri de stat

Click pentru imaginea intreaga

18.04.2007, 18:32 13

Ministerul Economiei si Finantelor ar putea renunta la imprumuturile de pe piata monetara si la unele emisiuni de titluri si obligatiuni de stat programate anul acesta, daca "nu vor exista conditii favorabile pe piata", spune Varujan Vosganian.
Noul ministru al economiei si finantelor spune ca s-ar putea renunta la operatiunile pe termen scurt pe pietele monetare si la o parte din emisiunile de titluri si obligatiuni de stat pana la finele anului, pentru ca se simte in piata o asteptare in acest sens, care ar putea majora costul acestor emisiuni.
"Bancile au aflat ca Ministerul Finantelor are nevoie de bani, motiv pentru care dobanzile au fost destul de mari. In legatura cu titlurile de stat, nu pot sa va spun acum ce calendar vom utiliza, in orice caz eu sunt adeptul utilizarii titlurilor de stat cu o perioada lunga de maturitate", a precizat Varujan Vosganian.
"Calendarul de emisiuni are in vedere doua lucruri: in primul rand necesitatile bugetare si in al doilea rand conditiile de piata. Daca nu vor fi adecvate conditiile de piata, emisiunile se vor restrange sau chiar le vom inlatura, pentru ca nu ne permitem sa facem emisiuni de titluri cu dobanzi mari", a afirmat ministrul. El a mai spus ca imprumuturile de orice natura din partea ministerului sau sunt rentabile pentru stat atata vreme cat costul lor nu depaseste dobanda de referinta a Bancii Nationale, in prezent situata la 8%.
De la inceputul anului si pana in prezent, Finantele au vandut titluri si obligatiuni de stat in valoare de 5,3 miliarde de lei (circa 1,6 mld. euro), la randamente care nu au depasit 7%.
Vosganian a declarat ca ministerul sau lucreaza la diferite scenarii de reducere a contributiilor sociale (CAS), de la 3 la 6 puncte procentuale.
Anuntul sau vine la mai putin de o luna dupa declaratiile premierului, care promisese o reducere de sase puncte procentuale a CAS.
Cat despre executia bugetara, ministrul spune ca veniturile bugetului public nu sunt la nivelul scontat, iar cheltuielile sunt "destul de mari".
Bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 0,12% din PIB in primele doua luni, dar ministrul afirma ca pana in aprilie acesta a trecut pe minus, ba chiar cu mai mult decat era planificat.
"Deficitul e relativ mare pentru aceasta perioada, urmand sa fie recuperat in urmatoarele luni", a spus Vosganian.
"Nu avem in vedere sa modificam deficitul bugetar anul acesta. Anul viitor e posibil sa pastram un deficit consistent, de 2-3% din PIB, pentru ca avem multe proiecte de investitii in sanatate, educatie si infrastructura, care necesita multi bani", a spus el.
Ministrul a precizat ca nu are rost mentinerea deficitului la niveluri reduse, "dupa politica Fondului Monetar International", care "nu a mers in Romania, fie pentru ca nu am dus-o noi la capat, fie pentru ca inhiba cresterea economica".
Vosganian spune ca politica economica va viza in continuare deficite bugetare ridicate si continuarea procesului de dezinflatie nu prin restrangeri monetare si deficite stranse, ci prin stimularea cresterii economice.
"Pana acum, cel putin, aceasta politica a dat rezultate bune", apreciaza Vosganian.
Referitor la restructurarea Ministerului Economiei si Finantelor, Vosganian a revenit asupra pozitiei sale din urma cu o saptamana, cand declarase ca va mentine numarul de secretari de stat la noul minister egal cu suma secretarilor de stat de la cele doua vechi ministere.
Acum, Vosganian spune ca organigrama de la acest nivel nu va mai avea 7 secretari de stat, ci cel mult cinci, reducerea urmand sa vizeze ambele foste ministere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO