Eveniment

Vosganian s-a întâlnit cu ambasadorul rus. Nimic despre problema Mechel

Vosganian s-a întâlnit cu ambasadorul rus. Nimic despre problema Mechel

Varujan Vosganian. Foto: Mediafax

Autor: Adrian Cojocar

28.02.2013, 00:05 517

Ambasadorul Rusiei în România, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o ieri la Bucureşti cu ministrul economiei Varujan Vosganian că investitorii ruşi sunt interesaţi să participe la privatizările pe care guvernul român le are în vedere.

Reprezentanţii Ministerului Economiei nu au spus însă dacă au discutat cu ambasadorul rus despre problema fabricilor Mechel din România. Ruşii de la Mechel au disponibilizat 2.000 de oameni în ultimii doi ani şi au vândut recent combinatele din România firmei Invest Nikarom după ce le-au ţinut închise timp de aproape trei luni de zile.

Guvernul şi-a mai exprimat intenţia de a vinde în perioada următoare pachete importante de acţiuni la produ­cătorii de energie Hidroelectrica Bucureşti, Nuclearelectrica şi producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş.

Totodată, statul intenţionează să privatizeze anul acesta cel mai mare transportator de marfă CFR Marfă şi compania aeriană Tarom.

Anul trecut premierul Victor Ponta a susţinut după privatizarea eşuată din toamna anului trecut că firma rusească TISE, la care acţionar este şi gigantul Gazprom, este interesată în continuare să preia cel mai mare combinat din ţară Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).

Totodată, presa a scris anul trecut că a doua bancă din Rusia, VTB Capital, este interesată de privatizarea CFR Marfă.

În cadrul discuţiilor de la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov şi-a exprimat dorinţa de a identifica noi posibilităţi de creştere a comerţului bilateral prin diversificarea nomenclatorului de mărfuri, abordarea unor noi sectoare de colaborare şi constituirea de societăţi mixte în România şi Rusia.

Între 2004 şi 2011 exporturile României în Rusia au crescut de peste 11 ori, de la 121 mil. dolari ajungând la 1,35 mld. dolari, în timp ce importurile cu această ţară s-au majorat în acelaşi interval cu 37%, la 3 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO