Eveniment

Vosganian s-a razgandit. Ar putea renunta la privatizarea filialelor Electrica

Vosganian s-a razgandit. Ar putea renunta la privatizarea filialelor Electrica
24.08.2007, 19:23 21

Ministrul economiei si finantelor a declarat ca statul ar putea renunta la privatizarea ultimelor trei filiale ramase in portofoliul Electrica, desi pana acum au fost avansate mai mult de doua termene legate de privatizarea ultimelor companii de stat de distributie si furnizare a energiei electrice.
"Impreuna cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si cu primul ministru discutam posibilitatea de a nu mai privatiza aceste ultime trei filiale Electrica de stat. Ne aflam in faza de analiza, iar orice solutie este deschisa", a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.
Acesta declaratie vine dupa ce, recent, ministrul a afirmat ca pana la sfarsitul acestui an va incepe procesul de privatizare in cazul celor trei filiale Electrica. Mai mult, foarte multi investitori, atat dintre cei prezenti pe piata nationala de profil, cat si din randul celor care au decis sa-si faca intrarea pe piata, si-au manifestat interesul sporit in ceea ce priveste procesul de privatizare.
"Semnalul, este unul de incertitudine. Este pacat ca nu ne putem baza pe un program anuntat si acest lucru face ca in sector sa creasca nesiguranta, in conditiile in care in regiune deficitul energetic este in usoara crestere. Speram ca acesta sa fie doar un scenariu pe care pana la urma Ministerul Economiei sa nu il ia in calcul. Iar in cazul in care se va derula programul anuntat, noi ne pastram interesul in participarea la privatizarea celor trei societati", a declarat Doru Voicu, business development manager in cadrul CEZ Romania, filiala locala a grupului energetic ceh CEZ. Cehii detin pachetul majoritar la Electrica Oltenia.
Cele trei companii in discutie sunt Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania Nord si Electrica Muntenia Nord. Deocamdata, in portofoliul Electrica se mai afla si Electrica Muntenia Sud, al carei proces de privatizare a fost castigat de catre grupul energetic italian Enel in urma cu mai bine de un an, dar in cazul caruia inca nu a avut loc finalizarea transferului de actiuni.
Ministrul nu a precizat motivele precise care ar putea sta la baza acestei decizii, spunand doar ca Electrica a sustinut functionarea sistemului energetic in perioada secetei din acest an, in conditiile in care pe piata a fost inregistrat un deficit de energie, ca urmare a reducerii productiei in hidrocentrale.
"In urmatoarele saptamani vom da o explicatie a motivului care a stat la baza acestei decizii", a precizat Vosganian.
Mai mult, ministrul a precizat ca Electrica nu a importat energie in perioada secetei, in ciuda faptului ca tocmai reprezentantii Electrica au sustinut acest lucru.
Privatizarea a cinci filiale Electrica a adus pe piata trei investitori straini. Grupul italian Enel detine Electrica Banat, Electrica Dobrogea si urmeaza sa intre in posesia Electrica Muntenia Sud, germanii de la E.ON detin E.ON Moldova, iar cehii de la CEZ controleaza Electrica Oltenia. Grupurile interesate de privatizarea celorlalte trei filiale Electrica sunt CEZ, E.ON, RWE Power, (Germania), Gaz de France si altii.
Ministrul a mai precizat ca privatizarea celor trei complexuri energetice, Turceni, Craiova si Rovinari, va fi continuata. In ceea ce priveste proiectul hidrocentralei de la Tranita - Lapustesti, ministrul a declarat ca a fost luata decizia realizarii acestui proiect urias a carui valoare depaseste un miliard de euro. El a precizat ca planul de actiune a fost deja realizat, iar studiul de fezabilitate, care se afla in faza finala de elaborare, va preciza nivelul necesarului de investitii si forma pe care o va avea compania de proiect.
Ministrul a precizat ca deja au fost sterse 900 mil. euro din datoria totala de 1,2 mld. euro a Termoelectrica. Ministrul a declarat ca, in prezent, mixul de energie este asigurat in proportie de 55% - de energie termo, 22% - de Hidroelectrica si 15% - de catre Nuclearelectrica, prin punerea in functiune al celui de-al doilea reactor al centralei de la Cernavoda. In mod normal, Nuclearelectrica asigura 9% din productia de energie. Ministrul a mai spus ca pentru luna august nu vor exista probleme cauzate de seceta in functionarea centralei nucleare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO