Eveniment

Vosganian: Salariile de la stat au ajuns sa fie cu 30% mai mari decat la privat

Vosganian: Salariile de la stat au ajuns sa fie cu 30% mai mari decat la privat
29.10.2008, 19:47 14

Salariile din sectorul bugetar au ajuns sa fie cu 30% mai mari fata de cele din sectorul privat, in conditiile in care angajatii companiilor private sunt cei care practic "platesc" salariile bugetarilor, afirma ministrul finantelor, Varujan Vosganian.

"Este exclus ca solicitarea de majorare a salariilor din educatie cu 50% sa ramana singulara si nu cred ca sectorul privat este dispus sa sustina astfel de cresteri avand in vedere decalajul care s-a acumulat deja", spune Vosganian, mentionand ca salariile personalului didactic cu gradul I au crescut cu 98% fata de 2004. Seful Finantelor a declarat ca proiectul de buget pentru 2009 aprobat de Guvern nu include cheltuielile suplimentare pentru majorarea salariilor profesorilor cu 50% din aprilie. "Nu le-am inclus pentru ca in ordonanta de prorogare a legii privind cresterea salariilor am prevazut si o serie de preconditii legate de adoptarea unor reglementari si ramane ca decidentii de la vremea respectiva sa opereze eventual o rectificare bugetara."
Vosganian sustine ca prin stabilirea unei tinte de deficit bugetar pe 2009 redusa la 2% din PIB, Guvernul da un semnal ca ia in calcul masuri de rezerva pentru situatia in care contextul international s-ar inrautati si mai mult.
"Am prevazut o pondere mai mica a veniturilor in PIB, de 34,5% - care ne lasa o rezerva pentru scenarii negative, o crestere economica de doar 6%, am redus si ponderea cheltuielilor administrative (la Administratia prezidentiala, Cancelaria premierului, Curtea Constitutionala, etc.), care in general raman la acelasi nivel ca in 2007 sau cresc sub rata inflatiei, si am taiat din subventii. Cheltuielile cu administratia nu trebuie sa creasca semnificativ de la an la an odata ce s-a rezolvat problema sediilor si a dotarilor."
Ministrul finantelor admite insa ca proiectul de buget pe 2009 este doar un instrument care arata ce se poate face in conditii de normalitate in sensul dezvoltarii economice si al macrostabilitatii, pentru ca altminteri daca ar ajunge in Parlament ar suferi schimbari dramatice in actuala atmosfera electorala. "Politica fiscala a Guvernului a fost influentata in larga masura si de situatia politica, de pozitia minoritara din Parlament care a implicat acceptarea unor conditii cerute de partidele politice", afirma Vosganian.
In privinta crizei financiare internationale, el spune ca Guvernul este in stare de veghe, nu de alerta.
"In prezent, suntem in faza unei crize de incredere, fata de alte tari care se confrunta cu crize financiare sau chiar economice, insa chiar si aceasta situatie obliga la atentie sporita si la evaluare constanta din partea Ministerului Finantelor si a BNR." El sustine ca este de remarcat faptul ca indicatorii macroeconomici au rezistat foarte bine anul acesta, in ciuda vulnerabilitatilor invocate de analistii straini.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO